Pénzügy

Kevesebb fiatal dolgozott

2011 novembere és 2012 januárja között 3 millió 816 ezren dolgoztak, 40 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A férfiak könnyebben találtak munkát.

A foglalkoztatottak száma 3,784 millió volt (a 15–64 éves korosztályban), ez 39 ezer fős növekedést jelent egy év alatt. A foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal 56 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatásban bekövetkezett változás elsősorban a férfiak javuló munkaerő-piaci pozíciójának köszönhető. A vizsgált időszakban a 64 évnél fiatalabb férfiak közül 2 millió 38 ezren végeztek valamilyen munkát, 30 ezerrel többen, mint egy évvel korábban – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében. Ezzel a foglalkoztatási arányuk 1,1 száza­lékponttal, 61,4 százalékra emelkedett. A nők közül 1 millió 746 ezren dolgoztak, a korosztály fele volt foglalkoztatott, számuk egy év alatt csak 0,4 százalékkal nőtt.

A 15–24 éves dolgozó fiatalok létszáma az egy évvel korábbihoz képest 210 ezerre, foglalkoztatási rátájuk pedig 0,9 százalékponttal, 17,8 százalékra csökkent.

A legjobb munkavállalási korú 25–54 éves, illetve a náluk idősebb foglalkoztatottak száma azonban nőtt, előbbiek esetében 1,3, utóbbiak esetében pedig 0,8 százalékpontos foglalkoztatásiráta-javulást eredményezve.

A foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése továbbra is leginkább a versenyszférához köthető, de kisebb mértékben az új közmunkaprogramok hatása is érezhető. Emellett az iparban és a szolgáltató szektorban erősödött a foglalkoztatói szándék. Az a tény, hogy másfél éve kedvezőtlen külpiaci környezetben folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, már tendenciának tekinthető – tette hozzá a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A volt Malév- és Nokia-dolgozók még nem jelentek meg az adatokban

A várakozásoknál kissé gyorsabban, 11,1 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta november-január között az előző háromhavi 10,7 százalékhoz képest, ami enyhe javulás az egy évvel korábbi 11,2 zázalékról. A foglalkoztatottak száma 34,7 ezer fővel csökkent az október-decemberi periódushoz képest, amit részben a szezonalitás, részben a mérséklődő közfoglalkoztatás okozhatott, azonban 39,8 ezerrel nőtt egy év alatt – közölte Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője.

A munkanélküliek száma 15,7 ezerrel nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 0,7 ezerrel az egy évvel korábbihoz képest. A következő hónapokban szezonális hatások, illetve nagyobb elbocsátások (Malév, Nokia, közszféra, Budapest Airport) miatt a foglalkoztatás mérséklődhet, majd idén márciustól újra emelkedhet – véli az elemző. Az év elején a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékig emelkedhet, majd a nyári hónapokban 10,5-10,6 százalékra süllyedhet.

Tavaly éves átlagban 10,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, idén 10,8 százalékos munkanélküliségi rátára számít a szakértő. A lassuló gazdasági növekedés miatt a foglalkoztatás növekedése a korábban vártnál lassabb lehet, míg a munkanélküliség kissé magasabb lehet.

A munkaerőpiacon további nehézséget okozhat a minimálbérek jelentős mértékű emelése, ami növelheti az elbocsátásokat, illetve a szürke- és feketegazdaság felé terelhet egyes gazdasági szereplőket – tette hozzá Suppan Gergely.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik