Gazdaság

Nem kellenek az üzleti szférának a közmunkások

Idén januárban összesen 25.500 főnyi munkaerőre jelentettek be igényt a munkaügyi kirendeltségekhez a cégek, ám az állásoknak csupán harmada volt támogatás nélküli munkalehetőség.

Az alacsony közmunkás-minimálbér sem hozta meg az üzleti szféra kedvét a közfoglalkoztatottak alkalmazásához, noha a program deklarált célja a versenyszférában történő mielőbbi elhelyezkedés – írja a Világgazdaság kedden.

Idén januárban összesen 25.500 főnyi munkaerőre jelentettek be igényt a munkaügyi kirendeltségekhez a cégek, ám az állásoknak csupán harmada volt támogatás nélküli munkalehetőség, s az állásajánlatok elsősorban a fejlettebb régiókból illetve városokból (Budapest, Győr-Moson-Sopron, illetve Zalából érkeznek. Az ország többi részét, különösen az északkeleti megyéket a támogatott álláshelyek uralják, amelyek döntően közmunkásokat takarnak.

A közfoglalkoztatottakat elvileg korlátlan számban vehetik át a cégek, de a várható alacsonyabb bérköltség sem tűnik elég vonzónak. A lap megjegyzése szerint ennek egyik magyarázata, hogy csak létszámbővítés keretében kerülhet sor közmunkások felvételére, ha hagyományos dolgozók elbocsátása után vesz fel egy cég közmunkásokat, akkor azt kockáztatja, hogy nem rendezett munkaügyi kapcsolatokat állapítanak meg nála, és így közbeszerzési pályázatait is elbukhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik