Gazdaság

Így hozhatna többet az egy százalék

Az szja-ból felajánlott egy százalékról ma még nem lehet digitálisan nyilatkozni, pedig ezzel kiszűrhetőek lennének a hibák, amik miatt most 5-10 százalék nem ér célba.

A személyi jövedelemadó egy+egy százalékáról évről évre dönthetnek az adófizetők, a potenciálisan felajánlható 30 milliárdos összeg közel 60 százalékáról tavaly is rendelkezett az adózók csaknem fele. 2011-ben a felajánlások összértéke 17 milliárd forintra rúgott. 13 milliárd forint – akaratnyilvánítás hiányában – továbbra is közös kasszába került. A felajánlási szándékot keresztülhúzó hibák – az adatok helytelen kitöltése, a szignó lefelejtése, illetve az adó vagy a nyilatkozat késői beérkezése – a rendelkezések 5-10 százalékát lemorzsolják.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Nem könnyű begyűjteni

A nyilatkozók adományainak átlag 5500 forintját és a támogatható szervezetek idei harmincezres körét figyelembe véve, nem tűnik könnyűnek többmilliós forrást összegyűjteni, pedig a pénznek lenne helye. A civilszervezeteknek továbbra is fontos bevételi forrást jelentenek az szja-adományok az esetleges központi vagy önkormányzati források, pályázati pénzek vagy a vállalati szférából érkező adományok mellett. A többmilliárdos költségvetésű alapítványoknál koncentrálódik – a marketingre fordítható magasabb büdzsé miatt – az 1 százalékos bevételek legnagyobb hányada, a többiek nehezen válnak láthatóvá széles körben, ha nem találnak megfelelő partnert a forrásgyűjtés közvetlen támogatásához.

Digitálissá kellene tenni

Részben e koncentrációnak is köszönhető, hogy a befolyó szja-adományok csökkentek – tapasztalta a Gézengúz Alapítvány. A magánszemélyektől érkező egyéb pénzadományok összege is megcsappant, hiszen ezek adókedvezménye már korábban megszűnt. Így a források között az szja-felajánlás szerepe felértékelődik – mondta el  Schultheisz Judit, az alapítvány vezetője. A civil törvény a tényleges közhasznúságot várja el a támogatható szervezetektől, így letisztultabbá teheti a támogatható szervezetek körét. Emellett hatékony lenne, ha a támogatók segítő szándékukról – az szja-bevallásokhoz hasonlóan – az ügyfélkapun keresztül nyilatkoznának – tette hozzá.

Idén először két nap múlva, március elsején kezdheti meg az adóhatóság a személyijövedelemadó-bevallások alapján a magánszemélyeknek visszatérítendő jövedelemadó kiutalását. A bevallások közel negyedét elektronikusan adták be tavaly. Az egy százalékok célba éréséhez érdemes lenne a nyilatkozatokat is mindinkább digitális mederbe terelni – véli az RSM DTM szakértője.

A céges segítség is jól jön

A hazai cégek évről évre más és más szervezetet segítenek, ami nehezebbé teszi a hosszú távú tervezést a civilek számára. Hasznos és jellemző segítség még az önkéntes munka (15-20 fős csapattal), ami kisebb pénzadományokkal egészül ki. A céges adományozást a szabályozás változása is segítette, az elismert költségek közé emelve a közhasznú szervezetek adományát, illetve tartós adományozási szerződés keretében megvalósuló támogatását. A cégek természetben nyújtott adományai pedig 2010 júniusától újra áfamentesek, az adományozás keretében átadott termékeket és nyújtott szolgáltatásokat nem terheli áfafizetési kötelezettség – mutat rá Héhn Miklós.

A közhasznú szervezettel kötött tartós adományozási szerződés egy speciális konstrukció, amelynek égisze alatt az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás 40 százalékával csökkenthető a vállalat adólapja. A tartós adományozás keretében pedig az adományozó arra vállal kötelezettséget, hogy az adott évben – és az azt követő legalább három évben -, évente minimum egy alkalommal ellenszolgáltatás nélkül adományoz bizonyos összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik