Pénzügy

Egyre sötétebben látjuk a jövőt

Durbák Ildikó
Durbák Ildikó

2012. 01. 23. 08:00

A kereskedelmi vállalkozások és a szolgáltatók egyre pesszimistábbak, csak az ipar területén lehet munkaerőfelvételre számítani. Erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is, és egyre kevésbé bízunk abban, hogy pozitív változások jöhetnek.

Korábban a témában:

Januárban is tovább romlott a GKI-Erste konjunktúraindex értéke, ez a folyamat csaknem egy éve tart. Utoljára 2009 novemberében volt ilyen alacsony az index értéke – derül ki a GKI felméréséből, amely az EU támogatásával készült. A fogyasztói várakozások már több mint egy és egynegyed éve trendszerűen romlanak. Az üzleti várakozások viszont 8 hónapos markáns romlást követően 2011 utolsó negyedévében stagnáltak, ám most januárban ismét rosszabbak lettek.

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari várakozások decemberhez képest nem változtak, a kereskedelmi és szolgáltató cégek viszont érzékelhetően pesszimistábbak lettek. Az iparban a termelési kilátások és a rendelésállományok megítélése ugyan romlott, a saját termelésű készleteké és az elmúlt időszaki termelésé viszont javult. Az exportrendelések értékelése nem változott. Az építőipari bizalmi index decemberhez hasonlóan januárban is stagnált. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése az előző hónaphoz képest nem változott, a rendelésállomány értékelése viszont szignifikánsan javult.

A kereskedelmi várakozások a decemberinél is erőteljesebben romlottak. A rendelések várt mértéke jelentősen csökkent – stagnáló eladási pozíció és növekvő készletszint érzékelése mellett. A szolgáltatói bizalmi index 2012 januárjában a decemberi szerény korrekciót megelőző szint alá esett. A mutató romlásában a várható forgalom és létszám pesszimistább megítélése játszotta a fő szerepet. Az előző időszaki forgalom megítélése stagnált.

Csak az iparban lehet munka

A foglalkoztatási szándék az iparban erősödött, a többi ágazatban viszont érezhetően gyengült, s erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az építőiparban tovább erősödtek a deflációs várakozások, az árcsökkenést előrevetítők többségben vannak az áremelésre készülőkkel szemben. A többi ágazatban viszont az áremelési törekvések mértéke és köre is nőtt. Ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása öt hónapos erősödés után januárban enyhült.

A magyar gazdaság helyzetének megítélése mindenhol kedvezőtlenebb lett, különösen az iparban, a szolgáltató szférában, valamint a lakosság körében.

A lakosság elszegényedésre számít

A GKI fogyasztói bizalmi index legutóbb 2009 szeptemberében állt ilyen alacsonyan. A fogyasztók saját várható pénzügyi helyzetüket sokkal rosszabbnak ítélték meg, mint egy hónappal ezelőtt. A következő egy évben várható megtakarítási képesség megítélése viszont enyhén javult. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé javulónak érezte.

A fogyasztók optimistábbak a jövőt illetően, mint a múlt megítélésében. Ebben különösen a választások időszakában volt nagy a különbség. Azonban e két időszak megítélése a fogyasztók saját pénzügyi helyzete és az ország általános gazdasági helyzete esetében is nagyon közel került egymáshoz, vagyis a jövőre vonatkozó várakozások az elmúlt másfél évben sokkal erőteljesebben romlottak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.