Gazdaság

Üdültetésre fordítják az Erzsébet-utalvány bevételeit

Új szociális üdültetési és étkezési rendszert épít ki az állam, amelyet az Erzsébet-utalvány forgalmazásából befolyó bevételből finanszíroznak.

Az EU illetékesei azért kértek tájékoztatást a magyar kormánytól az államilag támogatott utalványok ügyében, mert január elsejétől a Magyar Nemzeti Üdülési alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalvány valamint a Széchenyi-pihenőkártya (Szép-kártya) kedvezőbb adó és járulékfizetés mellett adható a munkavállalóknak, mint más kibocsátott étkezési és turisztikai utalvány – fejtette ki a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NUSZ) vezetője a hétfői Magyar Nemzetben.

A kérdés azért merül fel, mert Brüsszelt érdekelte, hogy a piackorlátozás indokolt mértékű-e. Guller Zoltán, a NUSZ vezetője a lapnak elmondta: meggyőződése, hogy a cafetéria területén az állam arányosan és jogszerűen avatkozik be a piaci viszonyokba. Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából befolyó összegekből az állam a szociálisan rászoruló nyugdíjasok, fogyatékkal élők, nagycsaládosok, illetve ápolók üdültetését és étkezését támogatja.

Guller Zoltán szerint mostanáig másfél millióan igényelték az Erzsébet-utalványt. Ez a szám március végére, az állami megrendelésekkel, 1,8 millió munkavállalóra fog bővülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik