Gazdaság

Fizethetnek a magánnyugdíjpénztárak

Pert nyert a PSZÁF az ING magánnyugdíjpénztárral szemben. Két másik pénztár már megtérítette tagjainak az indokolatlanul levont tagi költségeket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) első fokon pert nyert az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral szemben a Fővárosi Törvényszéken abban a közigazgatási perben, amely a pénztár által a tagoknak indokolatlan többletköltséget okozó és a befektetési korlátok megkerülésével történt befektetések kapcsán indult. A bíróság elutasította az ING keresetét a felügyeleti határozat bírósági felülvizsgálatára.

A felügyelet 2010 második felében vizsgálta meg több magánnyugdíjpénztár és az azok befektetéseit kezelő alapkezelők befektetési és vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy magánnyugdíjpénztár és a vagyonkezelőik is többször megsértették a jogszabályokat. Egyes esetekben az olcsóbb közvetlen értékpapír-befektetés helyett a pénztári vagyont indokolatlanul befektetési alapokba helyezték, amellyel összességében több milliárd forintnyi többletköltséget okoztak, így negatívan befolyásolták az eszközértéket és ezen keresztül a nettó hozamot is.

Az érintett magánnyugdíj-pénztáraknak a PSZÁF határozataiban előírta: mutassák ki az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltséget, és azt utalják vissza a pénztártagoknak, az erre vonatkozó követelést közben érvényesítve a vagyonkezelővel szemben.

A felügyeleti kötelezés nyomán az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, s az elmúlt napokban az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (az alapkezelőikkel történt elszámolás után) is visszafizette jogosult tagjainak, illetve – az állami társadalombiztosítási rendszerbe időközben visszalépett pénztártagok után – a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak a korábban indokolatlanul levont többletköltséget.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár és az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ugyanakkor közigazgatási perben támadta meg a PSZÁF velük kapcsolatos határozatait. Előbbi pénztár esetében az elsőfokú bírósági eljárás még folyamatban van, utóbbi pedig elveszítette első fokon a pert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik