Gazdaság

Japán és Kína egyeztet az IMF “feltőkésítésével” kapcsolatban

Japán és Kína megállapodott a hétvégén, hogy közös álláspontot alakít ki az IMF euróövezeti szerepvállalásával kapcsolatban.

– A két ország kész támogatni az IMF-et, de az euróövezeti tagországok részéről további erőfeszítéseket tart szükségesnek – jelentette ki a Kínában tartózkodó japán pénzügyminiszter, Azumi Dzsun, miután találkozott Vang Csi-san (Wang Qishan) kínai miniszterelnök-helyettessel.

Mint Azumi elmondta, a három vezető gazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok, Kína és Japán finanszírozási kérdésekben bizonyos kérésekre számíthatnak az IMF-től, ezért megállapodtak, hogy Tokió és Peking szorosan egyeztet ez ügyben, és közös választ ad az IMF-nek. Hangsúlyozta, országaik nem határozták meg az IMF további pénzügyi támogatásának mértékét, bár egy japán pénzügyi illetékes szerint Tokió “jelentős” összeggel kész elkötelezni magát.

Az IMF mintegy 600 milliárd dollárnyi új forrást szeretne gyűjteni, de az euróövezeten kívüli gazdasági hatalmak úgy vélik, először az övezet országai maguk fokozzák erőfeszítéseiket mielőtt ők pótlólagos forrásokkal “tőkésítenék fel” az IMF-et.

A kínai miniszterelnök a múlt keddi Kína-EU csúcstalálkozón ismételten megerősítette országa hajlandóságát arra, hogy “mélyebben” kivegye részét az európai hitelválság rendezéséből, miközben megismételte: Európának világos üzenetet kell küldenie, miként szigorítja meg pénzügyi rendszerét. “A kínai szándék Európa támogatására, hogy megbirkózzon a szuverén adósságválság okozta problémákkal őszinte és komoly” – hangoztatta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében, újságírók előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik