Gazdaság

Öthavi csúcson a forint

A vártnál kedvezőbb hazai növekedési adat közlése után meglódult a kereskedés. A jegybank gazdaságösztönző lépéseit is díjazza a piac.

Az eurót 287,89 forinton jegyezték fél 12 előtt. Legutóbb szeptember 27-én állt ezen a szinten a nemzeti fizetőeszköz. Az idei mélypont egyébként január 5-én volt, akkor 324,27 forintot kértek egy euróért. A svájci frank 239,20 forinton állt déltájban, az előző este pedig 241,06 forinton. A dollár a 219,51 forintos szintet kerülgette, miközben tegnap esti 221,49 forintnál zárt. A japán jent is idei mélyponton, 2,7958 forinton jegyezték szerda délelőtt.

A Magyar Nemzeti Bank délelőtt bejelentette: kétéves lejáratú fedezett hitellel, új, univerzális jelzáloglevél vásárlási program indításával és a fedezeti kör bővítésével kész ellensúlyozni a bankok hitelezési képességének elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat gyorsbecslése pedig arról számolt be, hogy Magyarország bruttó hazai terméke 1,4 százalékkal nőtt az elmúlt év utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt. A gazdaság teljesítménye mindent egybevéve 1,7 százalékkal bővült 2011-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik