Gazdaság

Mi lesz, ha Orbánék beadják az egykulcsost?

Még nem tudni, be kell-e áldozni az IMF megállapodás oltárán az egykulcsos adózást, de nem kizárt. A pártokat kérdeztük, mit javasolnának helyette.

A kormány egyik fő vívmányának tartja az egykulcsos adózást. Szerintük igazságos, arányos, motiváló, és a fogyasztást is serkenti. Matolcsy György azt is elmondta nemrégiben: emiatt nőtt a munkavállalók száma és aktivitása, fehéredett a magyar gazdaság. Sőt, a nemzetgazdasági miniszter kvázi afrodiziákumként jellemezte az egykulcsos adót, amely (megmozgatva a férfiak és nők fantáziáját) már a népességnövekedésre is jótékony hatást gyakorolt. A statisztikák ez utóbbi érveket még nem igazolták. Viszont az biztos, hogy a kormány ragaszkodik az egykulcsoshoz, ezért is betonozta be a stabilitási törvényben. Az IMF pedig lehet hogy ahhoz ragaszkodna, hogy ne egykulcsos adórendszer legyen.

Elválik, végül visszakozásra kényszerül-e a kormány ezen a fronton. Addig is nézzük, mi jöhet az egykulcsos helyett, vagyis mit javasolnak a pártok (dióhéjban), s mi az adószakértő véleménye a javaslatokról.

MSZP- kétkulcsos

Az előző kormánypárt szja-elképzeléseiről egyelőre csak az adótörvényhez benyújtott módosító javaslataikból kaphatunk képet (hamarosan előrukkolnak egy új adókoncepcióval, ígérték). Az MSZP az szja-nál két kulcsot vezetne be. 5 milliós bruttó jövedelemig 16 százalékost, felette pedig (az 5 millió feletti részre) 32 százalékost. Visszacsempésznék az adójóváírást, ami éppen megegyezne az adó mértékével (16 százalék) de maximum havi 16 ezer forint lenne, évi 3,188 milliós fizetésig, e felett pedig (évi 4,788 millióig) 12 százalékos lenne.

A szuperbruttót 2013-tól vezetnék ki.  A családi kedvezményt meghagynák, de plafonokat építenének be (jó magasakat, például évi 7,620 millió forintost, legfeljebb 3 eltartottnál), ami felett csak a családi kedvezmény 15 százalékát lehetne igénybe venni. Másrészt azok számára, akik nem tudják teljes mértékben igénybe venni a családi kedvezményt (mert nem keresnek annyit) visszaigényelhetővé tennék a kedvezmény-különbözetet.

Jobbik – háromkulcsos

A Jobbik 12, 20 és 32 százalékos adókulcsokat vezetne be a személyi jövedelemadónál. A sávhatárokat csak később (várhatóan márciusban) pontosítanák, ha kijönnek a részletesebb, bérkompenzációt tartalmazó idei adatok és látják, hogy az új adókörnyezet mellett hányan tartoznak a különböző jövedelmi kategóriákba – mondta az FN24 megkeresésére Volner János. A családi kedvezményt a Jobbik is megtartaná, mert azzal egyetértenek.


A kulcs nagyon nem mindegy, attól is függ mennyi lesz a fizetési listán

A háromkulcsos adózás mellett a Jobbik a termelést, a magyar gazdasági növekedést serkentő személyi jövedelemadó-rendszer bevezetését javasolja. Ezt szerintük úgy kellene megvalósítani, hogy a legmagasabb jövedelműek támogatására szánt közel 400 milliárd forintot a mezőgazdaságban, az iparban, az építőiparban, a bányászatban, a kutatás-fejlesztésben, a vendéglátásban és idegenforgalomban dolgozó, a KSH adatai szerint mintegy 1,54 millió ember adókedvezményeire fordítsa. Az intézkedés eredményeként másfélmillió embernek havonta átlagosan 20-20 ezer forintnyi adókedvezményt nyújtana a Jobbik, mert szerintük a termelő szektor célzott megerősítésével jelentősen javulhat a magyar gazdaság versenyképessége is.

LMP- háromkulcsos

Az LMP tartja magát 2011-ben elkészített alternatív költségvetési javaslatához, amiben meghirdették az úgynevezett ökológiai adózást. Progresszív szja rendszerükben 16, 36 és 40 százalékos adókulcs lenne. Az alsót évi 3,5 milliós jövedelemig alkalmaznák, a felső kulcs pedig 7 milliónál lépne be. Az adójóváírást visszahoznák, úgy, ahogy 2011-ben volt. A családi kedvezményt pedig megtartanák, csak igazságosabbá tennék: minden gyermekre 6 ezer forint kedvezmény járna.

Ez a rendszer az LMP számításai szerint az alsó négyötöd számára magasabb nettó bért jelentene a jelenleginél. A progresszív adózást azért tartják igazságosabbnak, mint az egykulcsost, mert azoktól von el többet, akik nem minden jövedelmüket költik létfenntartásra. Szolidárisabbnak pedig azért, mert azoknál hagy többet, akik felzárkózni szeretnének. A progresszív szja bevezetése mellett 4 százalékkal csökkentenék a járulékokat. A költségvetés egyensúlyát pedig a környezetet illetve a tőkét terhelő adók növelésével biztosítanák.

Kulcskérdés

Mivel mindegyik ellenzéki párt progresszív adózást javasolna és a Jobbik kivételével az adójóváírást is újra bevezetnék, gyakorlatilag visszaállítanák azt a szisztémát, amit megszüntetett a Fidesz-kormány – mondta a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetsége (MAX) elnöke, Zara László adószakértő az FN24 megkeresésére.

A Jobbiknál felbukkanó kvázi szektoriális adókedvezményt viszont nem tudta értelmezni, mert nem lehet eldönteni, hogy magánszemélyekről vagy vállalkozókról beszél-e a jobbik.  Nem lát arra garanciát, hogy az szja-ból beszedett pénz a felsorolt vállalkozásokhoz kerüljön vissza. Ha pedig magánszemélyekről van szó, vagyis hogy ők kapnának szja-kedvezményt, akkor nemigen van, aki kimarad belőle (talán a pénzügyi szektor, és (az idegenforgalom, vendéglátás kivételével) a szolgáltatásokkal foglalkozók).

Az adókulcsokra azt mondta, addig, amíg nincsenek alátámasztva hatástanulmányokkal, ez csak dobálózás a számokkal.

Egykulcsos?

Kíváncsiak voltunk arra is, támogatja-e az adószakértő az egykulcsos szja-t. Zara László azt mondta, 5 évre előre tekintve most nem, de egyébként igen. Magyarázata szerint most azért nem, mert nem adottak a társadalmi feltételek. Szerinte akkor adottak a társadalmi feltételek, ha a jövedelmek növekednek, a gazdaság élénkül, van miből béreket emelni, s tisztességes fizetést lehet adni az alsó fizetési kategóriákban lévőknek is, minimálbér előírása nélkül is. Ekkor lenne létjogosultsága az egykulcsos szja-nak, és adószakértőként ilyen gazdasági feltételek esetén híve is lenne neki.

Emiatt mondta azt is, hogy nem szerencsés időpontban vezették be az egykulcsos adózást, mert nem állnak úgy a vállalkozások (vagy legalábbis jó részük), hogy az alsó jövedelmi kategóriákban megfelelő mértékben növelni tudnák a fizetéseket. S bár a nettó megőrzésére van törekvés (a bérkompenzáció rendszerében), de ettől még a fizetések reálértéke csökkenni fog – szögezte le.

Azt is hozzátette, a részben meghagyott szuperbruttó miatt (évi 2,424 millió forint kereset felett 1,27-es szorzó van az adóalapra) a jelenlegi adórendszer is progresszív (bár kulcsa csak egy van).

Adójóváírás

Zara nem tartaná jónak, ha visszahoznák az adójóváírást. Ezt szerinte el kellene felejteni, bárki lesz is kormányon. Az adójóváírás bonyolítja az adórendszert, nem ösztönöz a többletteljesítményre, s ha kivezetik, akkor nagyon megugrik a fizetendő adó azoknál, akik addig kapták (lásd, mint most), stb.

Az adójóváírás helyett megfontolná inkább a progresszív adózáson belül adómentes rész beiktatását az alacsony keresetűek számára, vagy az adórendszeren kívüli juttatás bevezetését is tudná támogatni. Ez esetben rászorultság alapján járna a juttatás, amihez meg kellene határozni egy olyan megélhetési limitet (mely biztosítja a lakhatást és a létfenntartást), s aki ennyit sem keres, annak járna az adórendszeren kívüli szociális juttatás.

Családi kedvezmény

A családi kedvezmény szintén olyan dolog az adószakértő szerint, aminek nem az adórendszerben lenne a helye. Azt is hozzátette, hogy eddig senki nem bizonyította még egyértelműen, tudományosan (legalább egy évtizedre nézve), hogy a gyermekekre járó adókedvezmény gyermekvállalásra ösztönözne. Még Franciaországban sem tudták ezt bizonyítani, ahol hagyományai vannak a gyermekekre járó adókedvezménynek – tette hozzá.

Szakértők régóta mondják, hogy az adórendszeren kívül kellene pénzt visszajuttatni a családoknak. Persze, lehet, hogy a családi adókedvezménnyel egyszerűbb a családok támogatása. Viszont így nem feltétlenül azok kapnak támogatást, akik rászorulnak – jegyezte meg. Ezt az MSZP a negatív adóval orvosolná (vagyis ha a szülő nem tudja igénybe venni az adókedvezményt, akkor visszaigényelhetné). De ha már itt tartunk, akkor erre megint csak azt mondaná Zara, hogy felesleges az adórendszeren keresztülvinni ezt a fajta támogatást. Akkor már jobb lenne, ha jövedelemhez mérten mindenki automatikusan az államtól kapná meg a gyermekek neveléséhez a támogatást (családi pótlék jelleggel).

IMF, EU és az egykulcsos adó

Arról is megkérdeztük a pártokat, szerintük elmeszeli-e az IMF az egykulcsost. Az LMP hangsúlyozta, az IMF két szempontból kritizálta az egykulcsos adót: egyrészt a rendszer 2/3-os bebetonozása miatt, másrészt az adójóváírás hiánya, azaz a legrosszabbul keresők durva büntetése miatt.

Matolcsy Györgynek szerintük azért nincs igaza, amikor azzal érvel, hogy máshol is van egykulcsos adó, mert olyan sehol sincs, ahol az alsó szinten ne lenne adójóváírás, vagy nulla kulcsos sáv – tették hozzá. Ennek egyszerű a magyarázata: ahol a nettó munkabér alacsonyabb, mint a minimális megélhetési költségek, ott további adót beszedni egyszerűen embertelen dolog, csak a nyomort növeli. Ezért elképzelhetőnek tartják, hogy az IMF nem az egész egykulcsos adó visszavonását, hanem az adójóváírás visszahozását fogja kérni, éppen a leszakadók érdekében. Van esély szerintük a „betonozás” visszavonatására is, mert a merev adórendszer – legyen az bármilyen – kockázatot jelent egy hitelező számára, hiszen adott esetben, szükség esetén sem lehet megváltoztatni, nem lehet hozzáigazítani a változó gazdasági helyzetekhez.

Az EU részéről is volt olyan megnyilatkozás, miszerint az adózási szabályok betonba öntése lehet kérdéses. Az EU-t ugyanakkor inkább csak a végeredmény – adósságkorlát, deficitszabály – érdekli, az adózás nemzeti hatáskörnek számít – jegyezte meg a zöld párt.

Az NGM-et arról kérdeztük, van-e a tarsolyukban javaslat arra az esetre, ha az IMF ragaszkodik a tárgyalásokon az egykulcsos adózás feladásához. A következő választ kaptuk: “Az EU-ban és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) programjaiban résztvevő országok között is vannak olyanok, amelyek egykulcsos, arányos adórendszert alkalmaznak, így a Nemzetgazdasági Minisztérium nem számít az adórendszer átalakítására.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik