Belföld

Nyugdíjmentés – lehet másként

A „magán-nyugdíjmegtakarítások” megmentéséhez nyújtott be előterjesztést a parlamentnek Vágó Gábor (LMP).

Az ellenzéki képviselő szerint a Fidesz „nyugdíjvédő” programja keretében a magán-nyugdíjpénztári rendszer a végső megszűnés küszöbén áll. „A kizárólag az igazságtalan egykulcsos adó által ütött költségvetési lyukak betömködésére szolgáló nyugdíjeinstand nyomán Orbán Viktor kormánya a legkülönbözőbb zsarolási technikákkal kényszerítette vissza az állami pillérbe a megtakarításokat” – emlékeztet Vágó Gábor.

Vágó az állami gömböcről

Ugyanakkor így is maradt mintegy 90 ezer magán-nyugdíjpénztári tag, akiktől márciusig úgy hajtanák be befizetéseiket, hogy „még ki sem alakult, hogy mely pénztárak vagy akár csak egyetlen pénztár lehet életképes a piacon”. A tagoknak mégis dönteniük kellene az átlépésről, mert a cél egyértelmű: megszüntetés helyett kivéreztetni a magánnyugdíjpénztárakat. Az LMP képviselője szerint a pénztártagoknak valódi lehetőséget kell biztosítani, hogy eldönthessék, visszalépnek az állami rendszerbe vagy valamely önkéntes pénztárba viszik át számlaegyenlegüket.

Vágó szerint javaslata „legalább részlegesen megvalósítaná Orbán Viktor saját kézjegyével ellátott ígéretét, mely egyéni számlákat ígért a jövő nyugdíjasainak”. Emellett tiszta vizet önt a pohárba, hiszen a Fidesz által kialakított új szabályozás mellett nem lehetséges a korábbi magánnyugdíjpénztárak racionális működtetése az öngondoskodás pénztári formájának további letéteményesei, így az önkéntes pénztárak lennének.

Magánból az önkéntesbe

A javaslat 2012. szeptember 30-ig biztosítana lehetőséget a magán-nyugdíjmegtakarítások átvezetésére az önkéntes nyugdíjpénztári számlára. Ezzel az újabb visszalépés (március végéig nyitva álló) lehetőségével párhuzamosan mérlegelhetnék a pénztártagok az önkéntes pénztárba történő átvezetést is. A javaslat a reálhozam kifizetésére – szemben a 2011-es és az idei visszalépéssel – nem biztosít lehetőséget. Vágó szerint a szeptemberi határidő garantálja, hogy a tagok a magán-nyugdíjpénztári piac átalakulását mérlegelve döntsenek. A javaslat arra is módot ad, hogy a jogosult halála esetén a kedvezményezett a megtakarítást átvezettesse saját önkéntes pénztárban vezetett nyugdíjszámlájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik