Gazdaság

IMF: Ez fájni fog!

Iryna Ivaschenko szerint a kormány egyik legfontosabb feladata a befektetői bizalom visszaszerzése. Ha ez sikerül, jöhet a pénzügyi segítség, vagyis - ahogy fogalmazott - a fájdalomcsillapító.

A Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén kitérő választ adott arra, folytatódnak-e az IMF és a magyar kormány közti hitelmegállapodásról szóló tárgyalások. Szerinte állandó jelleggel folynak egyeztetések, – ezeken a többi között a Jegybankkal kapcsolatos aggályaik is az asztalra kerültek – a tárgyalások folytatására azonban akkor lesz lehetőség, ha világos lesz, hogy a kormány készen áll a szükséges lépések megtételére.

A Malév csődjével kapcsolatban Iryna Ivaschenko úgy fogalmazott, vannak állami cégek, melyek jól működnek és vannak, melyek csődbe mennek, de a Valutaalap nem kíván közlekedéspiaci tanácsokat osztogatni a kormánynak, feladata sokkal inkább a cég csődjének makroökonómiai hatásait vizsgálni, ez azonban még korai lenne, hiszen a Malév-ügy átfogó következményeit még nem lehet tisztán látni.

A kormánnyal kapcsolatban konkrét elvárást nem fogalmazott meg az IMF budapesti küldöttje, ám megítélése szerint a legfontosabb most a stabilitás helyreállítása, a növekedés beindítása és a befektetői bizalom visszaszerzése, emellett csökkenteni kell az államadósságot. Fontos a versenyképesség megteremtése is, Magyarország szomszédai ugyanis már többségében a talpraállás fázisában vannak, hazánk viszont még nem tart itt.

Iryna Ivaschenko megjegyezte, bár a krízishelyzet a legjobb alkalom átfogó reformok végrehajtására, ezek mindig fájdalmasak. Az IMF által rendelkezésre bocsátott pénzügyi segítség pedig a fájdalomcsillapító. Nem volt hajlandó pozitív vagy negatív visszajelzést adni a kormány elmúlt hónapokban tett erőfeszítéseivel kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette, hogy a kormányzatnak nagyon szűk mozgástere van az ország jelenlegi gazdasági helyzetében.

Beszédét azzal zárta, nagyon sok minden függ most a magyar kormánytól, a 2012-es költségvetést pedig nagyon ambiciózusnak nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik