Gazdaság

Döntött a kormány az árfolyamgátról

Öt év nyugalomhoz juthatnak azok a devizahitelesek, akik nem végtörlesztettek és belépnek a rendszerbe.

Kiterjeszti a Nemzetgazdasági Minisztérium az árfolyamgát rendszerét, így a devizaalapú jelzáloghitel-adósok, valamint a devizaalapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012 végéig kezdeményezhetik a belépést. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lehetséges.

Az érintettek ez idő alatt svájcifrank-hitelüket 180, euróhitelüket 250, jenhitelüket pedig 2,5 forintos árfolyamon törleszthetik. A piaci és a kedvezményes árfolyam közötti összeg egy gyűjtőszámlára kerül, ahol a részlet tőkerészére a mindenkori bankközi rátákkal megegyező mértékű kamatot kell majd fizetnie az ügyfélnek, a kamatrész pedig kamatmentesen gyűlik, utóbbi kamatát ugyanis az állam és a bankok átvállalják.

A kormány szerdai ülésén fogadta el az árfolyamgát intézményének módosítását a Bankszövetséggel tavaly decemberben kötött megállapodásnak megfelelően. A javaslatot még a héten benyújtják az Országgyűlésnek. A bankok azt követően fogadják az ügyfeleket, hogy a szabályozás hatályba lépett – olvasható a szaktárca közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik