Gazdaság

Kár bánkódniuk a nem végtörlesztőknek

Nagyon rosszul járhatnak azok, akik forinthitelből végtörlesztettek, jobb lehetőségnek tűnik az új típusú árfolyamgát, már ha lesz.

A végtörlesztés igazi kiszúrás azokkal, akik csak forinthitelből tudták megtenni. A havi törlesztőrészletek ugyanis nagyjából azonosak a teljesen elszállt devizahitelek törlesztőrészleteivel – írja az azenpenzem.posztr.hu.

A végtörlesztéshez felvehető kölcsönök ugyanis jelentősen megdrágultak. Az azenpezem.postr.hu röbb olyan esetről tud, amikor az adós úgy érezte, jól járt, nem figyelt azonban arra, hogy hitelének futamideje jócskán hosszabbá vált (ezért tudott a bank valamivel alacsonyabb havi terhet ajánlani).



Tavaly december közepén azonban megállapodott a kormány és a Bankszövetség. Ennek a megállapodásnak az egyik pontja az árfolyamvédelmi/árfolyamgát rendszer. Aki ebbe belép, az 180 forintos svájcifrank-, 250 forintos euró- és 2,50 forintos japánjen-árfolyamon törleszthet 2016 végéig. A törlesztőrészlet e feletti része pedig kettéválik egy tőkeszámlára és egy kamatszámlára. A tőkeszámlán gyűlik az ügyfél tartozása, a kamatszámlát pedig a kormány és a bank fizeti.

A blog hoz egy példát is: egy 5 évvel ezelőtt felvett, 5 millió forintos, svájcifrank-alapú hitel kezdeti törlesztőrészlete 43 ezer forint volt. Mostanra (250 forintos árfolyamon) a kamatemelkedés hatásának is köszönhetően mintegy 80 ezerre nőtt. Ha jön az árfolyamgát, 51 ezer forint körülire csökken a havi részlet. De az árfolyamgát feletti csaknem 29 ezer forint nem mind növeli a tartozást. Ebből csak a tőkerész fog a tőkeszámlán gyűlni 2016 végéig. Esetükben a teljes törlesztőrészletnek csak 12 százaléka a tőketörlesztés, a többi kamat. Tehát a 29 ezer forintból 25 ezret a bank és az állam fizet. És egyelőre csak 3400 forint gyűlik mint tartozás a tőkeszámlán. Miközben ha forinthitelt vesz fel valaki, annak 71 ezer forint lenne a törlesztőrészlete.

Bár minden hitel más és más, de a többségre igaz, hogy az árfolyamgát feletti rész több mint felét a bank és az állam állja.  Ami bombaüzlet lenne, csak éppen még nem született meg a jogszabály. Ha ez a törvény megszületett volna, akkor vissza lehetett volna tartani sokakat, hogy vegyenek fel forinthitelt a végtörlesztéshez – véli az azenpenzem.postr.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik