Gazdaság

Az ember, aki dönthet Magyarország sorsáról

Több mint 3 milliárd dollárnyi hazai kötvényt birtokol egy amerikai befektetési alap. Vajon tényleg bízik a gazdaságban, vagy a megfelelő időben lelép, és a pokolra küld minket?

Több milliárd dollárért vásárolt ír és magyar államkötvényeket egy befektetési alap, a magánbefektetőket képviselő Franklin Templeton Investments. Az első látásra meglepő döntések mögött a 38 éves Michael Hasenstab, az alap kötvénypiacokért felelős elnökhelyettese áll, akit egyesek már a tőkepiacok gurujaihoz hasonlítanak – írja összeállításában a Napi.hu.

Miközben tavaly nyáron a befektetők két kézzel szórták ki ír állampapírjaikat, az egekbe nyomva fel a hozamokat, a Templeton Hasenstab irányításával vásárolt. Mostanra 2,5 milliárd dollár értékű ír kötvényt halmoztak fel. Az első döntés máris igazolódni látszik: az ír államkötvények több mint 35 százalékkal erősödtek tavaly nyár óta.

Az elemzők ennek alapján azt mérlegelik, nem jött-e el az ideje a stratégiaváltásnak. A befektetők 2008 óta vagyonokat kerestek azon, hogy Európa vergődésére játszottak, talán itt az ideje, hogy bizonyos országok esetén az optimista forgatókönyv megvalósulására tegyenek. Ugyanakkor mások úgy ítélik meg, hogy az ír kötvények eddigi erősödését is csak az alap vásárlásai okozták.

A nagy kérdés az, hogy az alap 2013 után is megtartja-e befektetéseit, azaz bízik-e az ország talpra állásában vagy sem. A következő két évben ugyanis Dublin az EU-IMF segélycsomagra támaszkodva finanszírozza újra adósságát, ám 2013 után vissza kell térnie a szabad kötvénypiacra.

Hasonló aggodalmak hatványozottan fogalmazódnak meg a magyar papírokkal kapcsolatban. Mivel a magyar kötvények 60 százaléka külföldiek kezében van, a kiszállás mellett döntő befektetők nehezen találnak belföldi vevőt papírjaikra. Ez korlátozza lehetőségeiket, tovább növelve a magyar kötvények birtoklásának kockázatát.

Mark Möbius a Franklin Templeton csoport elnökéről korábban egyébként az FN24 megírta, hogy agglegény, repülőgépen él, manga képregény főhőse, színészetet is tanult, vagyonos, de a pénz nem érdekli.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik