Gazdaság

Tőzsdésített jegyrendszer

Élelmiszerutalványból fogorvosi kezelés lehet, ha a papír bekerül az utalványtőzsdére.

Szauter Tamás, az Utalványtőzsde csoport igazgatója a közrádióban azt mondta, náluk adni és venni lehet az utalványokat, a nagyon egyszerű kereskedés kizárólag ilyen papírokra terjed ki. A tőzsde lényege, hogy azon magánszemélyek, akik a munkáltatójuktól utalványokat kapnak, de azokat nem feltétlenül olyan termékekre kapják, amelyekre szükségük van, elcserélhetik a számukra alkalmas utalványra – számol be a hirado.hu.

„Lehet, hogy valaki élelmiszerutalványt kap és mondjuk a foga fáj a gyerekének, és fogorvoshoz szeretne menni vele. Ezt nem tudja megtenni, de ha van egy fórum, egy utalványtőzsde, ahol el tudja cserélni az élelmiszerutalványát, például fogorvosi utalványra, … akkor biztos, hogy szívesen bemegy erre a tőzsdére” – mondta Szauter Tamás.

Az internetes utalványtőzsdét bárki elérheti, ha regisztrál. Az ügyfél ettől kezdve bármilyen utalványt felajánlhat, bármilyen utalványt kérhet. A tőzsdézők az ügyleteket bonyolító cég valamelyikében hozzájuthatnak a csereutalványhoz. Húsz kilométeren belül mindenki talál ilyen irodát – mondta Szauter Tamás.

Az igazgató szerint az utalványok egyelőre a névérték közelében forognak. Ha például valaki felajánlott ötezer forintnyi papírt, nagyjából négyezer-kilencszáz forintnyi más utalványt kaphat érte. Az biztos, hogy névérték feletti csere nem lesz, mert annak adózási következményei lennének a magánszemélyre nézve, másrészt üzleti vállalkozásról van szó, és a tőzsdének is finanszíroznia kell magát. A résztvevők nem ismerik meg egymás adatait, azt csak a tőzsde működtetője tudja, hogy ki kivel kereskedik.

Szautner Tamás elmondta, az első két hétben néhány millió forintos forgalmat bonyolított a kísérleti időszakát élő tőzsde, az ügyfelek jellemzően élelmiszerutalványt cseréltek máshol beváltható élelmiszerutalványra. A tőzsde szervezői az Erzsébet-utalvány februári megjelenése után a mostaninál lényegesen nagyobb forgalomra számítanak – tette hozzá az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik