Gazdaság

Megugrott az új autók forgalma januárban

Idén januárban 4934 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 43,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma 30,3 százalékkal, 6024-re emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Datahouse adataiból.

A két évvel korábbi adatokhoz képest még nagyobb a növekedés: az új személyautók száma 77,7 százalékkal, az összes forgalomba helyezett új járműé pedig 69,3 százalékkal nőtt 2010 januárjához viszonyítva.

Az új kishaszonjárművek száma 20,6 százalékkal több, viszont mindössze 3 új buszt helyeztek forgalomba, míg egy évvel korábban nyolcat. Ez 62,5 százalékos visszaesés. Az új nagyhaszonjárművek száma összességében 58,5 százalékkal csökkent, és 20 százalékkal esett vissza a motorkerékpárok piaca is.

Tavaly az év egészében 45 094 darab új személyautót helyeztek forgalomba, 3,7 százalékkal többet, mint 2010-ben, az összes új jármű száma pedig 9,1 százalékkal 62 917-re bővült 2011-ben.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint a folyamat okát egy hónap alapján még nem lehet egyértelműen kimutatni. Jelentős szerepet játszik a 2011 decemberében megrendelt és 2012 januárjában forgalomba helyezett autók mennyisége, így ennek hatása csak a következő hónapban szűnik meg. A bérlet és lízing díjának áfamentessége a flottakezelőknél és a szalonokban is biztató ügyfélérdeklődést generált, aminek hatása később jelentkezhet.

A kishaszonjármű piacának jelentős növekedése biztató jel. Ez azt jelentheti, hogy egyes gazdasági folyamatok fejlődése tovább tart. Az MGE szerint azonban ilyen mértékű növekedés nem lesz fenntartható egész évben.

A teljes értékesítési volumen lassú növekedése a kereskedések és javítók számára még továbbra is alacsony darabszámokat jelent, de a felfelé mutató trend mindenképpen biztató lehet a jövőre nézve – írta az MGE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik