Élet-Stílus

Nem a dohányzást, a dohányost tiltják ki a munkahelyekről

Míg nálunk egyelőre „csak” a zárt helyekről lettek kitiltva, Amerikában néhány államban egyszerűen nem alkalmaznak dohányost.

Az intézkedést bevezető és használó cégek nem bízzák a véletlenre – illetve a munkavállalók lelkiismeretére – annak kiderítését, hogy valaki dohányos, vagy sem. Egész egyszerűen szóba sem állnak többet azzal, akinek a vizeletmintájából nikotin, dohány vagy épp az ezeket helyettesítő (és egyébként a leszokásra utaló!) tapasz nyomait találják.

Az intézmények – elsősorban kórházakról van szó – vezetősége tisztában van azzal, hogy ez a szabályozás szigorú, ám úgy vélik akkor, amikor az országban évente 443 ezer ember esik áldozatául a füstölésnek – illetve a passzív dohányzásnak – és 193 milliárd forintnak megfelelő dollárt költenek el a gyógykezelésre, szükség van ilyen drasztikus lépésekre.

Itthon is súlyos probléma:
A dohányzás Magyarországon is széles körben elterjedt: a felnőtt férfiak 38,2%-a napi rendszerességgel dohányzik, de a nők körében is magas ez az arány (23%). A dohányzás miatt itthon évente 140 ezer haláleset történik, amiből 28 ezer közvetlenül a dohányzás miatt kialakuló betegségeknek tulajdonítható.
Az elemzések szerint 19 percenként egy, naponta 77, évente pedig 28 ezer honfitársunk halála hozható összefüggésbe a füstöléssel.

 

Míg a munkavállalók egy része örül, a másik pedig bosszankodik, a szakértők is nemtetszésüket fejezték ki a dologgal kapcsolatban. Szerintük ez a diszkrimináció egy nagyon súlyos formája, ami csak tovább mélyíti az amúgy sem jelentéktelen szakadékot a nemdohányzók és a dohányosok között. Ráadásul rossz példát is mutat, hiszen ahelyett, hogy a munkahelyek segítséget adnának a leszokáshoz, inkább büntetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik