Gazdaság

Így végtörlesztenek a képviselők

A fideszes Kocsis Máté nagyot kaszált, Gyurcsány elvi okokból nemet mondott a lehetőségre. A nagy adósok hallgatnak.

A legtöbben néhány millió forintot, de volt, aki tizenötmilliót is megtakarított azon képviselők közül, akik éltek a múlt ősszel elfogadott devizahitel-végtörlesztéssel. Bár az [origo] mindenkit megkérdezett, a képviselőknek kevesebb mint harmada volt csak hajlandó válaszolni. Éppen a legnagyobb adósok hallgatták el, hogy hozott-e nekik hasznot a jogszabály.

A válaszolók közül Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester lett – a helyet megosztva – a rekorder. A parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke összesen 40 millió forintot fizetett vissza bankjának a kedvezményes konstrukció lehetőségével. Az összeget két ingatlan eladásából, egy édesanyjától kapott 15 millió forintos kölcsönből és megtakarításaiból teremtette elő, és nem kevesebb, mint 15 millió forintot takarított meg.

A kedvezményes végtörlesztést lehetővé tevő otthonvédelmi törvényt jegyző fideszes képviselő, Rogán Antal tavalyi vagyonnyilatkozatában 57,8 milliós hitelről számolt be, amelyből a lapnak adott magyarázata szerint egy “tízmillió forint körüli” hitelrész esetében élt a végtörlesztéssel, amit megtakarításból, illetve forinthitelből fizetett ki a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

A meghatározó fideszes politikusok közül nem élt a kedvezményes törlesztés lehetőségével Lázár János frakcióvezető és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, míg a balosok közül Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Hiller István egykori MSZP-elnök. Utóbbi kettőnek elvi kifogása van az eljárással.

A válaszoló volt és jelenlegi szocialista képviselők közül Vadai Ágnes a rekorder befizető: a múlt ősszel az MSZP-ből kivált Demokratikus Koalícióba igazolt politikus bevallása szerint két forrásból, férje önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításából, valamint forinthitelből törlesztette házastársával közös devizahitelét. A tartozás nagyságát nem említette a politikus, de tavalyi vagyonbevallásában 23,9 millió forintos hitelt szerepeltetett, igaz, ennek devizanemét nem tüntette fel.

A legnagyobb adósok hallgatnak

A 386 parlamenti képviselőből 261-en tíz nap alatt egyáltalán nem reagáltak az [origo] megkeresésére, és éppen a legnagyobb devizaadósok maradtak adósak a válaszadással. Közéjük tartozik például Kósa Lajos debreceni polgármester, akinek tavalyi vagyonnyilatkozatának tanúsága szerint összesen 236 ezer svájci franknyi (aktuális árfolyamon nagyjából 58 millió forintot érő) hitel van a nevén.

A Fidesz ügyvezető alelnökéhez hasonlóan nem reagált az MSZP-s ifjabb Bárándy Gergely sem, akinek 142 ezer svájci franknak megfelelő, vagyis több mint 35 millió forintnyi bankhitele van.

A végtörlesztést lehetővé tévő törvényt egyébként csak a kormánypártok és a Jobbik néhány képviselője szavazta meg. Az MSZP előzőleg kezdeményezte, hogy a képviselők etikai megfontolásból ne élhessenek a lehetőséggel, így demonstrálva, hogy a törvényjavaslatot nem a saját érdekükben nyújtották be. A kezdeményezést a Fidesz frakcióvezetője először támogathatónak nevezte, később azonban az lett a kormánypárt álláspontja, hogy státuszuk miatt ne érhesse hátrány a honatyákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik