Gazdaság

Az MSZP megváltó javaslatai

Az MSZP hét pontból álló javaslatot mutatott be, amely a gazdasági növekedés beindítását, és a befektetői bizalom visszaállítását célozza meg.

Olyan kiszámítható költségvetési és gazdaságpolitikai szabályok törvénybe iktatására volna szükség, amelyek bizalmat keltenek – mondta Szekeres Imre, az MSZP Gazdaságpolitikai kabinetvezetője, a Számvevőszéki és költségvetési bizottság tagja, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt szerint szükség lenne a bírói függetlenség személyi és szervezeti visszaállítására is.

Állítsák vissza az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács eredeti jogkörét, az érdekegyeztetés korábbi formáját, és garantálja törvény, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagok állami nyugdíjat fognak kapni – mondta a politikus, hozzátéve: nyugdíjmegtakarítást csak nyugdíjra lehessen költeni.

Az MSZP a válságadókat legkésőbb 2013 végéig kivezetné, illetve adócsökkentéssel ösztönözné a vállalkozásokat: a szociális hozzájárulási adót 3, az áfát 2 százalékkal csökkentenék. A közepes és nagyvállalatoknak pedig (kb. 50 milliós nyereség felett) 18 százalékra emelnék a (jelenlegi, 500 milliós nyereség alatti 10 százalékos kedvezményes) társasági adót.

Az ellenzéki párt a javaslatait február 13-áig a parlament elé tárja. Egyébként – ahogy már többször is kijelentették – szerintük új alkotmány megalkotására lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik