Gazdaság

Türelem nyugdíjat terem?

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a maradó pénztártagok várjanak az állami rendszerbe történő visszalépéssel.

Türelemre buzdítja a magán-nyugdíjpénztári tagokat a Stabilitás Pénztárszövetség. A szervezet közleményében azt javasolja: amíg a maradók állami nyugdíjjogosultságára vonatkozó részletszabályok nem tisztázottak, addig a pénztártagok – a határidők figyelembevételével – várjanak a tb-rendszerbe történő visszalépéssel.

Többi közt pontosítani kell a társadalombiztosítási törvényt, mert továbbra sem tudni, hogy a maradó pénztártagok az állami nyugdíj 75 vagy 100 százalékára lesznek-e jogosultak a jövőben. A Nemzetgazdasági Minisztérium értelmezése szerint az utóbbi verzió lép életbe, míg a hatályos jogszabály az előbbiről rendelkezik. Az is kérdéses, hogy a pozitív reálhozam adómentessé válik-e vagy sem.

A Stabilitás emlékeztet, hogy a gazdasági stabilitásról szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény szerint 2012. március 31-ig kell írásbeli nyilatkozatot tenniük azoknak a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akik a későbbiekben át akarnak lépni az állami nyugdíjrendszerbe.

Mint írják, a pénztárak folyamatosan vizsgálják azokat a megoldási lehetőségeket, amelyek a maradóknak a lehető legkedvezőbb megoldást jelentik a nyugdíjvagyonuk megőrzésére az új feltételek mellett. A pénztárak még a visszalépési határidő lejárta előtt tájékoztatják tagjaikat a közösen kidolgozott megoldás eredményéről – teszik hozzá.

Múlt héten beszámoltunk arról, hogy egyre több maradó pénztártag érdeklődik, hogyan léphetne vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Megkerestük mi is a jelentősebb taglétszámmal rendelkező pénztárak ügyfélszolgálatait, hogy a feltételekről érdeklődjünk. Legtöbbjük jelezte, hogy a törvényi feltételek pontosításáig nem hozzák nyilvánosságra az átlépéshez szükséges nyilatkozatot, de volt, ahol ennek ellentmondó tájékoztatást kaptunk.

Szerettünk volna állásfoglalást kérni az ügyben a Stabilitás Pénztárszövetségtől is, de kérdéseinkre a mai napig nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik