Gazdaság

Most kell eladni a forintot

Korrigálta kissé a tegnap szerzett nyereségét a forint kedd reggelre, csatlakozva ezzel az eurónak a görög adósság átalakítási tárgyalások elhúzódása miatt megtorpant erősödéséhez.

Az eurót röviddel hét óra után 300,54 forinton jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben a hétfő délutáni 299,95 forint után. Az euró árfolyama tavaly december 21 óta hétfőn csúszott első alkalommal 300 forint alá.

A svájci frankot kedden reggel 249,10 forinton jegyezték a hétfő délutáni 248,64 forint után, a dollár 231,02 forinton áll 229,85 forint után, a japán jent pedig 2,9992 forinton jegyzik 2,9830 forint helyett.

A forint árfolyamát kedden az euróövezeti befektetői hangulat alakulása mellett a jegybanki kamatdöntés, illetve az azt követő tájékoztatón elhangzó értékelés befolyásolhatja. A piaci konszenzus 50 bázispontos kamatemelést vár a magyar jegybanktól. A devizapiacok szoros figyelemmel követik a keddi Orbán-Barroso megbeszélést is, amitől forinterősítő hatásra számítanak.

A lengyel zloty és a cseh korona árfolyama alig változott kedd reggelre. A lengyel zlotyt 4.2787-es euró jegyzésen áll a hétfő esti 4.2742 után, míg a cseh korona 25.127-es euró jegyzésen 25.294 után.

El kell adni a forintot

Adják el a befektetők a forintjukat, és vegyenek helyette lengyel zlotyt vagy román lejt, Magyarországgal szemben ugyanis drasztikus követelményeket támaszt az Európai Unió annak fejében, hogy ismét felvegyék a tárgyalásokat egy pénzügyi mentőcsomagról. Azon túl, hogy a jegybanktörvényt meg kell feleltetni az EU szabályainak, be fogják jelenteni az előfeltételek újabb körét – írja anyagában Guillaume Salomon, a bank londoni stratégája, hozzátéve: az új feltételek a jogállamiság megőrzéséről fognak szólni.

A Societe Generale elemzője megemlíti: a múlt hét közepén jelentősen erősödött a forint az euróval szemben, ezzel felülmúlta több régiós társát is. Ez azonban a helyezkedés következménye, és nem tükrözi a helyi fundamentumokat – vélik.

A következő 24 óra az elemzők szerint borúsabb híreket hozhat Magyarország számára – ídézi a Portfolio a szakértőt.

“Orbán miniszterelnök leül Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, a Ecofin pedig dönt arról, indít-e túlzott deficit eljárást (EDP) Magyarország ellen.”
Középtávon az elemző a zlotyt preferálja, de a lejjel szemben is a forint eladását javasolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik