Gazdaság

Jót tett a forintnak az Orbán-beszéd

A forint reggel és délelőtt tovább erősödött. A nemzetközi tőkepiaci hangulat óvatosan bizakodóvá vált az utóbbi napokban.

Az eurót délelőtt tíz órakor 303,60 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda esti 305,49 forint után.

A svájci frankot 251,20 forinton jegyzik az előző esti 252,58 forint után, a dollár jegyzése csütörtök délelőtt 235,64 forint a szerda esti 238,39 forinttal szemben, a japán jen 3,0709 forintra gyengült 3,1019 forintról.

A forint által elért legerősebb árfolyam csütörtökre virradóra 306,96 forintos euró jegyzés, 250,82-es svájci frank, 235,49-es dollár és 3,0685 forintos japán jen jegyzés.

Az eurót 300 forint közeli szinten tavaly decemberben jegyezték utoljára. A 300 forint feletti szintet tavaly október végén érte el az euró jegyzése. Tavaly a forint árfolyama szeptember végéig a 270 forintos euró jegyzés jó tíz forint széles környezetében ingadozott. A gyengülés októberben kezdődött és idén január elején 324 forint feletti jegyzésnél csúcsosodott ki.

Szerdán estére és csütörtökre virradóra lendületes erősödéshez segítette a forintot a magyar kormány által kinyilvánított készség az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kialakult problémák gyors megoldására.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai európai parlamenti felszólalásában jelezte, hogy Magyarország az EU-bizottság által felvetett problémák ügyében gyors megoldásra törekszik.

Szerdán a piacok a magyar CDS-árazásnak az európai átlagot meghaladó mértékű csökkenésével nyugtázták Magyarország készségét az EU-bizottság által felvetett problémák gyors megoldására. A magyar szuverén adósság törlesztésére köthető biztosítási ügyletből képzett származékos eszköz a CDS jegyzése szerdán az előző esti 690 bázispontról 670 bázispontra esett vissza, alacsonyabb szintre az euróövezeti tag Írország 676 bázispontos CDS-árazásánál. Portugália CDS-árazása szerdán este 1.257 bázispont, Spanyolországé 405 bázispont, Olaszországé 504 bázispont volt.

Szerdán az euróövezeti befektetői bizalom az euró árfolyamának erősödésében lemérhető módon erőteljesen javult.

Az euró szerda-csütörtöki erősödését több különböző tényező támogatta: az IMF forrásgyűjtő akciója a törlesztési problémákkal küszködő országok támogatási programjaihoz, a sikeres spanyol kötvényaukció, illetve az EFSF által aukcióra vitt kincstárjegyeknek a hitelminősítői besorolásrontás ellenére is csökkenő hozamszintje. Az euró erősödését azonban csütörtökre virradóra 1,2880 dollárnál technikai ellenállási határ állította meg. Csütörtök délelőtt tíz órakor az eurót 1,2868 forinton jegyezték, két hete a legmagasabb árfolyamon.

Az euróövezeti befektetői hangulat újabb lakmusz-tesztje a csütörtöki spanyol és francia kötvénykibocsátás lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik