Gazdaság

Hitelkockázat a foglalkozás?

Pénzt csak annak, akinek van. Hátrányban a tanítók, rendőrök.

Több banknál alkalmaznak olyan statisztikai mutatókat, amelyeket a korábbi hitelezési tapasztalatok alakítanak. Így fordulhat elő, hogy az egyes szakmákhoz tartozók hirtelen magasabb elvárásokkal találják szemben magukat. Az elmúlt időszakban néhányan igencsak meglepődtek, hogy az a bank, amely korábban kifejezetten tukmálta rájuk a személyi kölcsönt, a lakáshitel-kérelmüknél igen tartózkodó lett.

Erre magyarázat lehet az úgynevezett adósminősítési pontszám, melyet – tudta meg az azenpenzem.hu – az  igénylőhöz hasonló jellemzőkkel rendelkező adósokkal kapcsolatos korábbi statisztikai adatok alapján számolnak a bankok. A gazdasági portál szerint az egyik nagyobb lakossági banknál a számok szerint a legkockázatosabb körbe a tanítók és a rendőrök tartoznak. Náluk fordult elő ugyanis legnagyobb arányban csúszás a fizetésnél. Másutt a jogászi hivatás már maga is kedvezőtlenebbé teheti a kockázati megítélést.

A gyanútlan hitelkérő kitölti a papírokat és fel sem vetődik benne, hogy esetleg a foglalkozása sújtja. A nagyobb hitelintézetek (a kisebbeknél a csekélyebb adatbázis miatt ennek nyilván nincs akkora jelentősége) rendszeresen elemzik az adatokat, és ha az adós pechére éppen a hozzá hasonlóknál adódott több gond, máris lefelé fog a hitelceruza.

A hitelbírálat pontos szempontjai sok banknál szinte teljesen titkosak, de az OTP bevallottan alkalmazza az adósminősítési pontszámot (maga az elnevezés egyébként bankonként változik). A legnagyobb magyar banknál emellett a legfontosabbnak az ügyletben megjelenő önerő nagyságát, a becsült fedezeti értéket, valamint az adós jövedelmi, vagyoni helyzetét tartják. A legjobb adósnak az számít, aki stabil egzisztenciával és jövedelemmel rendelkezik, a banknak régóta partnere, korábbi hiteleit rendben fizette.

Szinte pontosan ugyanezt emelték ki a CIB-nél is. Itt is hangsúlyozták: minél kisebb a felvett hitelösszeg annál kedvezőbb lehet az ügylet megítélése. Ez igaz továbbá az adós és adóstárs által igazolt jövedelem és a havi törlesztőrészlet arányára is. Tehát az ügyfél jövedelmének minél kisebb százaléka a törlesztőrészlet aránya, annál kedvezőbb lehet a kockázati megítélés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik