Gazdaság

Végtörlesztés helyett árfolyamrögzítés jöhet a közszférában

A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztetett a Magyar Bankszövetség elnökével, a tárgyaláson nem az a tervezet került napirendre, amelyik nemrégiben látott napvilágot a sajtóban.

A Magyar Nemzet értesülése szerint nem a végtörlesztés testreszabásával, hanem az árfolyamrögzítésen belül kialakított konstrukcióval segítene a kormány a közszférában dolgozó devizaadósokon.

A napilap pénteki számában megjelent információk szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztetett Patai Mihállyal, a Magyar Bankszövetség elnökével, és a tárgyaláson nem az a tervezet került napirendre, amelyik nemrégiben látott napvilágot a sajtóban.

A korábban kiszivárgott koncepció szerint a közszférában dolgozó devizaadósok kétszázalékos kamattámogatást kaptak volna arra a forinthitelre, amit a devizakölcsönük kiváltásra vettek volna fel. Ezzel szemben a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a végtörlesztés helyett az árfolyamrögzítés keretein belül, kamatkedvezmény bevezetésével oldaná meg a kormány a közszolgák hitelterheinek csökkentését.

Az árfolyamrögzítés kidolgozása jelenleg is zajlik, a koncepció pedig várhatóan áprilisban lép majd életbe. Vagyis a májusi törlesztőrészlet lehet az első, amit az adósok kedvezményes árfolyamon fizethetnek – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik