Gazdaság

Végtörlesztés: közös nyilatkozatmintát javasol a PSZÁF

A felügyelet elnöke szerint gyorsabb lenne az ügyintézés, ha a fedezetigazoláshoz a bankok egységesen elfogadott nyilatkozatmintát használnának.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke kívánatosnak tartja, hogy a pénzügyi intézmények vagy érdekképviseleti szervezetük a fedezetigazoláshoz kölcsönösen elfogadott nyilatkozatmintát dolgozzanak ki, mert ez felgyorsíthatná a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez kapcsolódó ügyintézést, elősegíthetné a végtörleszteni kívánó ügyfelek érdekeinek érvényre jutását.

A PSZÁF honlapján közzétett vezetői körlevél emlékeztet arra, hogy a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés egyik feltétele szerint a hitelfelvevőnek a végtörlesztési igényt befogadó pénzügyi intézmény részére 2012. január 30-ig maradéktalanul át kell utalnia a végtörlesztéshez szükséges teljes forintösszeget. Ha az adós részben vagy teljesen hitelből végtörleszt, akkor ugyanarra a határidőre a végtörlesztéshez hitelt nyújtó pénzügyi intézmény által szabályszerűen kiállított, feltétlen és visszavonhatatlan legkésőbb a jogszabályi előírások szerinti végtörlesztési igénybejelentéstől számított 60 napon belüli időpontig teljesítendő folyósítási kötelezettséget vállaló írásbeli nyilatkozattal igazolja a végtörlesztéshez szükséges fedezetet a végtörlesztéshez szükséges teljes összegre, illetve annak az átutalással nem fedezett hányadára.

Előfordulhat azonban, hogy intézményenként eltérő tartalmú és formátumú nyilatkozatokat adnak ki, amelyek vizsgálata lassítja az ügyintézési folyamatot. A nyilatkozatok eltérő szövegezéséből fakadó értelmezési viták pedig szükségtelenül hátráltathatják az ügymenetet, az ügyfelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését.

A felügyelet ezért jó gyakorlatnak tartja, ha az érintett pénzügyi intézmények érdekképviseleti szerveik, illetve szakmai szövetségeik révén vagy egyéb módon a jogszabályi előírásoknak maradéktalanul megfelelő, az érintett intézmények által kölcsönösen elfogadott, az ügyfél végtörlesztési teljesítését jogilag garantáló nyilatkozat mintát dolgoznak ki, és szabadon hozzáférhetővé, felhasználhatóvá teszik más piaci szereplők számára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik