Gazdaság

Így segítene a kormány a bajba jutott közszolgákon

A végtörlesztésnél kedvezőbb kondíciójú, állami kamattámogatású árfolyamgátat ajánl a kormány a közszféra devizahiteles dolgozóinak.

A havi törlesztőrészlet pontos megállapításához szükséges modellszámítások – amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgoz ki – hamarosan a munkaadókhoz kerülnek, a munkavállalók pedig náluk érdeklődhetnek – mondta el péntek délutáni sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Az érintett családok havi törlesztőrészlete – a konkrét helyzettől, például a kölcsön nagyságától, a gyermekek számától függően – így átlagosan 30 százalékkal csökkenhet majd – mondta Giró-Szász András.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, hogy döntött a kormány arról, milyen segítséget ad azoknak az állami alkalmazottaknak, akik devizahitellel rendelkeznek. Elmondta azt is, hogy az ezt tartalmazó levelet pénteken vagy szombaton elküldi mind a 70 ezer állami alkalmazottnak, akik jelezték igényüket az állami segítségre.

A miniszterelnök tavaly december 25-én már fordult levéllel a közszolgálatban dolgozókhoz, hogy felhívja a végtörlesztés lehetőségére az érintettek figyelmét. Akkor azt jelezte, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitel biztosításával kíván segítséget nyújtani a devizahitel rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik