Belföld

Orbán választásai: a jó, a rossz és a csúf

A Policy Agenda legvalószínűbbnek a kiegyezést és a megszorítást tartja. Várható forgatókönyvek a következő hónapokra.

Az elemzőintézet szerint már nemcsak a szakértők, hanem a kormány részéről is konszenzus van abban, hogy meg kell állapodni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal (IMF) a pénzügyi segítségért. A kabinetnek a politikai kérdésekben gyorsan konszenzusra kell jutnia, de keményebb dió lesz azt bizonyítania, hogy a gazdaság alapjai jók. A Policy Agenda szerint komoly nehézségek lesznek már az idei költségvetés teljesítésével is, és vélhetően már tavasszal pótköltségvetésre lesz szükség.

A jó – Első forgatókönyv a megegyezésre: teljes fordulat, de milyen áron?

A jövő évi, már most feltételezhető további kiigazítások mértéke az elemzők szerint mintegy 500-550 milliárd forint lehet. Ekkora összegben vagy növelni kell a bevételeket vagy csökkenteni a kiadásokat. „Természetesen ennek a forgatókönyvnek nagyon komoly veszélye a kormánypártok számára, hogy jelentős társadalmi csoportokat veszítenek el a megszorítások miatt. Egy, a választók megértésére számító logikus, racionális kommunikációval mérsékelheti a politikai veszteségeit a Fidesz.

A rossz – Második forgatókönyv a megegyezésre: a „Trianon-szindróma”

Ha nem ezt teszi, hanem az országra kényszerített helyzetnek állítja be a gazdasági és politikai korrekciós lépéseket, akkor „teljesen elszigetelődnénk” Európától minden tekintetben. Ráadásul a kormány ebben az esetben a Jobbik politikai útjára lépne, a Fidesz is a „jobbszélre” sodródna, azaz a politikai centrum teljesen kiürülne, a demokratikus értékrend háttérbe szorulna.

És a csúf – Harmadik forgatókönyv: csőd és irracionalitás

Az elemzők szerint „az eseményeket befolyásoló szereplők közül senkinek sem állhat” érdekében, hogy Magyarország ne kössön megállapodást az IMF-EU-val, mert „ennek vége egy államcsőd, amelynek hatásai felmérhetetlenek. „Az idő múlása azonban sürgető, hiszen a több fronton zajló politikai csata fokozza a bizonytalanságot és a kiszámíthatatlanságot. Vagyis minél gyorsabban meg kell tudni nyugtatni a külső és belső piacokat, hogy e fenyegető veszély ne is kerülhessen szóba” – írja a Policy Agenda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik