Gazdaság

Így változtak az árak az unióban

Az euróövezeti fogyasztói árak decemberben 0,3%-kal nőttek - közölte az uniós statisztikai hivatal. Az elemzők 0,4 százalékot vártak.

A most kiadott adatok szerint az euróövezeti fogyasztói árak 2,7 százalékkal voltak magasabbak 2010 decemberhez képest. Az Eurostat korábbi gyorsbecslésében az éves inflációra még ennél nagyobb, 2,8 százalék szerepelt, és az elemzők most is ennyit vártak.

Az erősen változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számolt maginfláció havi szinten 0,4, éves összevetésben 1,6 százalék volt decemberben. Ugyanakkor az energiaárak 9,7 százalékkal voltak magasabbak tavaly decemberrel összevetve.

A harmonizált euróövezeti inflációs adatok szerint tavaly augusztus óta decemberben mérték a legalacsonyabb áremelkedési ütemet, megfelelően az euróövezeti gazdasági lassulásnak. Ugyanakkor az infláció felett őrködő Európai Központi Bank számára jó hír az áremelkedési ütem mérséklődése.

Az övezeten belüli erősen eltérő áremelkedési ütemre jellemző, hogy míg a spanyol és görög infláció 0,5, illetve 0,6 százalékra csökkent éves szinten, Franciaországban 2,7 százalék volt.

Az EU egészében a fogyasztói árak az euróövezeti áraknál is jobban emelkedtek: bár a havi ütem a 27 tagállam összesítése alapján az euróövezethez hasonlóan 0,3 százalék volt, az éves infláció elérte a 3,0 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik