Gazdaság

Erősítenék a bankrendszert

Bécs 2.0 néven nemzetközi összefogással erősítenék az európai bankrendszert.

Király Júlia (Magyar Nemzeti Bank, alelnök), Nátrán Roland (Nemzetgazdasági Minisztérium, helyettes államtitkár) és Király Árpád (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, ügyvezető igazgató) képviselték Magyarországot hétfőn Bécsben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által koordinált tanácskozáson (Bécs 2.0 Kezdeményezés).

A hazai intézmények üdvözlik az un. „Bécsi kezdeményezés” folytatásaként elindított szakmai párbeszédet, amelynek célja, hogy a nemzeti szintű szakpolitikai döntések összehangolásával elkerülhetővé váljanak a fejlett európai bankrendszer alkalmazkodásának határokon átívelő negatív hatásai. Emellett kívánatos, hogy az európai pénzügyi piacok fejlődése egy fenntarthatóbb, kiegyensúlyozottabb pénzügyi struktúra kialakításával párhuzamosan menjen végbe.

A hazai tárgyalófelek kiemelten fontosnak tartják azt, hogy a nemzetközi intézmények a nemzeti hatóságok és a határokon átívelő aktivitást kifejtő pénzintézetek együttműködése tovább fejlődjön, és a nemzetközi pénzügyi közösség mind szakmai, mind pénzügyi eszközök rendelkezésre bocsátásával elősegítse a régió pénzügyi rendszerének stabilitását, ezen keresztül ösztönözze a gazdasági fejlődést. Az MNB, az NGM és a PSZÁF álláspontja szerint a Bécs 2.0 Kezdeményezés fontos és előremutató lépés a térség gazdaságainak erősítése irányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik