Gazdaság

S&P – elnökbuktató lehet?

A Standard & Poor's leminősítése akadályt jelenthet Sarkozy újraválasztáshoz.

Franciaország “AAA” államadós-besorolását éppen száz nappal az elnökválasztás előtt vonta meg a Standard & Poor’s: a bejelentés akadályt jelenthet Nicolas Sarkozy újraválasztáshoz. Az államfő azonnal válságtanácskozásra hívta össze a kormány tagjait. A megbeszélés után a pénzügyminiszter azt mondta: „nem a hitelminősítők diktálják Franciaország politikáját”. Francois Baroin kizárt egy újabb megszorító csomagot ásokat követően.

Gazdasági elemzők szerint a pénzpiacok már beárazták a leminősítést, erre utal a francia és a német államkötvények hozama közti különbség. Politikailag azonban az “AAA” elvesztése jelentős hatással lehet Sarkozy imázsára, aki a válság kezdete óta “a franciák védelmezőjének” szerepében tűnt fel. Elemzők szerint a Standard & Poor’s döntése a “populista” jelölteknek hozhat új szavazatokat az elnökválasztáson.

Az érintett uniós országok mindegyike rosszallással fogadta egyébként a leminősítést, amelynek jelentőségét szinte valamennyi kormány igyekezett csökkenteni.

Berlin szolidaritását fejezte ki Párizzsal

A német pénzügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az eurózóna stabilizálja pénzügyeit, és helyreállítja a piac bizalmát. A tárca szerint nem kérdőjelezhető meg Németország eltökéltsége az adósválság rendezésében. Wolfgang Schäuble nem rejtette véka alá, hogy nem lepte meg az S&P döntése, s szerinte nem kizárt, hogy ez hatással lesz Németországra is. Hangsúlyozta azonban, hogy csak az S&P minősítette le Franciaországot, s a másik két hitelminősítő, a Moody’s és a Fitch Ratings meghagyta Franciaország legmagasabb besorolását.

Az Európai Bizottság pénzügyi felelőse is élesen bírálta a döntést

Olli Rehn úgy fogalmazott, sajnálja, hogy a Standard & Poor’s nem véletlenszerű és nem következetes határozatot hozott akkor, amikor az euróövezet “minden fronton döntő lépésekbe kezdett a válság elleni fellépés keretében”. Olyan intézkedésekről van szó, amelyek a szükséges államháztartási konszolidáció és szerkezeti reformok felé vezetnek, orvosolják a bankágazat gyengeségeit, és javítják a gazdaságpolitikai együttműködést – húzta alá.

A Standard & Poor’s kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken. Arra hivatkozott, hogy az eddig válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. Megvonta pénteken a lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolást Franciaországtól – a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól – és Ausztriától, Portugáliának pedig Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott. Németország “AAA” osztályzatát viszont megerősítette. Olaszország, Ciprus és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait kettő, Málta, Szlovákia és Szlovénia osztályzatait egy fokozattal csökkentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik