Gazdaság

Elégedetlen az S&P is, jön a leminősítés?

Félő, hogy kifut az időből az unió a válságkezelésben – figyelmeztetett JEAN-Michel Six, a Standard & Poor’s vezető közgazdásza egy tal-avivi konferencián tartott előadásában. Az azonban egyelőre nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy a hitelminősítő korábbi fenyegetését beváltva rontja az európai adósosztályzatokat.

Jean-Michel Six szerint tény, megkezdődött a válság kezelése, de több csúcstalálkozóra lesz még szükség a megoldáshoz: az uniós döntéshozók nagy lépést tettek, de lehet, hogy egy sokkra lesz szükség ahhoz, hogy a tagok megértsék, hogy egy oldalon állnak. A hitelminősítő nyilatkozata azért lehet kiemelten fontos, mert a három nagy hitelminősítő közül épp az S&P volt az, amely a csúcstalálkozó előtt néhány nappal negatív figyelőlistára tette 15 eurózónatag hitelbesorolását, s jelezte azt is, hogy az összejövetel után rövid időn belül dönt a kérdésről.


Megkezdődött a válság kezelése, de több csúcstalálkozóra lesz még szükség
Fotó: Reuters

Egy negatív hitelminősítői lépés erőteljes eurógyengítést indíthatna el, amely negatív hatást gyakorolna valamennyi sérülékeny, s emiatt kockázatos eszközre, így a forintra is.

A Moody’s már ma közzétette álláspontját: a csúcstalálkozó nem változtatta meg a véleményüket, bár további csődökre nem számítanak, a válság kritikus szakaszban van, a heves ingadozások veszélye nem múlt el, ami a besorolásokra hatással lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik