Gazdaság

Pókerjátszmaként működik az IMF-konfliktus

Kis Miklós

2012. 01. 13. 09:56

Egyre nagyobb téteket rakott a pókerasztalra a magyar kormány és a Valutaalap, a játszmát bonyolítja a piac falkaszelleme, s a nem szokványos gazdaságpolitika hatása. Kóczy László egyetemi docenssel, az MTA Közgazdaságtudományi Intézet játékelméleti kutatócsoportjának vezetőjével beszélgettünk.

Korábban a témában:


Érdemes-e megvizsgálni a játékelmélet segítségével a magyar kormány és az IMF közötti konfliktust?

Talán meglepően hangzik, de minden stratégiai konfliktus vizsgálható játékelméleti szempontból.  A rövid válaszom tehát: igen.

Első megközelítésben ésszerűnek tűnik az a stratégia, hogy a játékos azt mondja, nem is kell neki annyira az, amit a tárgyaláson meg akar kapni, mivel így jobb feltételeket érhet el.

Általánosan ez igaz. Ez a bazárokban is bevett stratégia. A vevő eljátssza, hogy nincs szüksége az árura, mire az árus rohan utána, s végül megegyeznek egy kedvező árban.


“Nagy téteket raktak föl már a játékosok, valakinek nagy lesz a vesztesége a parti végén”

A kormány és az IMF közötti játszma viszont azzal is bonyolultabb, hogy van egy olyan szereplő, aki – vagy inkább amely – nem is rendelkezik tudatossággal. Ez a piac.

A piacot a falkaszellem jellemzi.  Az egyes piaci szereplők nem rendelkeznek megfelelő elemző kapacitással a magyar gazdaság értékeléséhez. Annál is inkább, mivel a kormány nyíltan felvállalta, hogy nem szokványos gazdaságpolitikát folytat, ezáltal a múlt tapasztalatai, a korábbi adatok, indexek kevésbé segítenek megmondani az elemzőknek, mi fog történni.  Az IMF viszont rendelkezik a szükséges kapacitásokkal. A piac úgy vár az IMF-megállapodásra, mint egy ISO-minősítésre. Ha ez nem történik meg, rossz jelként fogja értékelni. A kormány eddig úgy gondolhatta, hogy olyan gazdaságpolitikai lépéseket tesz, hogy nincs szüksége ilyen „ISO-minősítésre”.  Most már úgy tűnik, a kormányban kezdik úgy gondolni, hogy erre mégis szükség van, ez állhat a kommunikáció megváltozása mögött is.

A Roubini Global Economics nemrégiben azt írta egy elemzésében, hogy a kormány elhúzza a tárgyalásokat az IMF-fel, a piaci körülmények közben azonban annyira megromlanak, hogy a kormány végül az IMF minden feltételét elfogadja.

Én a kormány és az IMF közötti tárgyalásokat egy pókerjátszmához hasonlítanám.  Bár a pókerjátszma célja nem a megegyezés, akad több hasonló elem: nem lát bele egymás lapjaiba a kormány és az IMF, akárcsak a pókerjátékosok.  Vannak tapasztalatok arról, hogyan tárgyalt más alkalmakkor az IMF – akár korábban Magyarországgal is – s az IMF-nek is vannak tapasztalatai Magyarországgal kapcsolatban – ahogy a pókerjátékosoknak is több parti után. De minden tárgyalás, minden játszma más és más.  S akárcsak a pókernél, az IMF és a magyar kormány között is elindult egy licit, egyfajta eszkalációs játék.  A kiindulópont egy működő megállapodás volt, amit a magyar kormány szükségtelennek ítélt, ezzel megtette a magyar kormány a maga licitjét. Majd jöttek az első kritikák az IMF-től a kormány intézkedéseivel kapcsolatban, amit a kormány elutasított. Ezt erősebb kritikák követték, amiket a kormány ugyancsak elutasított. Ha a kormány már az első kritikáknál visszakozik, akkor az némi arcvesztéssel jár a választóinál, de még nem veszít igazán nagyot. Mostanra azonban már eljutottunk a játéknak abba a szakaszába, ami olyasmi, mint a Ki nevet a végén, csak itt inkább azt lehet mondani, ki sír a végén?  Nagy téteket raktak föl már a játékosok, valakinek nagy lesz a vesztesége a parti végén.

De mindeközben azt is el lehet mondani, ha nincs megállapodás, akkor mindkét fél veszít.

Igen, a tárgyalások lényegében arról szólnak, hogyan osszuk el a megállapodás előnyeit.  De nézzük meg, melyik szereplő mennyit veszít, ha nincs megállapodás! Magyarország a csőd növekvő kockázatával nézne szembe, gyengülne a forint, emelkednének a kamatok.  Ami az IMF-et illeti… Reménykedjük abban, hogy más célja is van, mint általában egy banknak, így fontos neki a nemzetközi helyzet stabilizálása, így az is, hogy elkerüljük az államcsődöt. De nézzünk szembe őszintén azzal is, hogy szűkösek a források, a Valutaalap a Magyarországnak szánt forrásokat más országok kisegítésére is el tudja költeni.  Arra hiába vár a magyar kormány, hogy az IMF szaladjon utána.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • IMF

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.