IMF
Gazdaság

Máris fertőz pénzügyileg Magyarország?

Magyarország destíbilizálhatja a régiót, ha nem állapodik meg az IMF-fel - véli Charles Robertson, egy feltörekvő piacokra specializálódott közgazdász.

Megnőtt és lassan, de biztosan folyamatosan növekszik Ausztria kockázati felára – mondta Charles Robertson, a feltörekvő piacokra, főként Oroszországra szakosodott legnagyobb befektetési bank, a Renaissance Capital vezér-közgazdásza az alapblog.hu-nak adott interjújában. Az osztrák bankokkal szembeni nemzetközi piaci bizalmatlanság terebélyesedik. Mindeközben hasonló folyamat látszik beindulni Csehország és a cseh korona kapcsán. A fertőződés tagadhatatlan jelei már tapasztalhatóak – véli a közgazdász.

Robertson szerint e hónap elején olyan nyilatkozatok hangzottak el magyar döntéshozók részéről, olyasmit üzentek a pénzpiacoknak, hogy Magyarországnak szándékában áll leválni a nyugati struktúrákról, nem riad vissza az államcsődtől, Argentína útjára akarna lépni. Más szóval: nem is biztos, hogy megállapodást akar az IMF-fel, reális alternatívának tartja, hogy adósságainak egy részét nem fogja visszafizetni. Ebből a befektetők, a piaci szereplők túlnyomó többsége arra következtet, hogy elő kell készíteni a kivonulást a Magyarországon túlzott kitettséggel bíró bankokból és országokból. Az osztrák bankok e tekintetben a leginkább érintettek, ugyanakkor szintén rendkívül aktív a jelenlétük Csehországban és részben Lengyelországban. Ha most nagyon gyorsan nem tisztázódnának a dolgok Magyarország szándékai körül, tehát ha nincs nagyon gyors eredménnyel kecsegtető tár gyalás az IMF-fel, akkora közép-európai térség bizony jó eséllyel destabilizálódik – véli a közgazdász.

A Robertsonéhoz hasonló elemzői aggodalmak miatt próbálta vélhetően nyugtatni a piacokat  az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) kormányzója, Ewald Nowotny.  Kellő tőkefedezettel rendelkeznek, így nincsenek veszélyben az osztrák bankok magyarországi kitettségeik miatt – mondta szerdán egy rádióinterjúban az MTI beszámolója szerint.
“Nem titok, hogy Ausztria és az osztrák bankok jelenléte Magyarországon erőteljes” – fogalmazott Ewald Nowotny az OE1 osztrák közszolgálati adónak. A kitettség az állampapírokat is beleszámítva mintegy 30 milliárd euró a jegybankelnök szerint. “Az osztrák bankok rendelkeznek a megfelelő tőkefedezettel, ami azt jelenti, hogy nem áll fenn veszély rájuk nézve” – jelentette ki. “Természetesen kihívást jelent” a helyzet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik