Gazdaság

Elszállhat a földgáz ára

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2012. 01. 13. 12:48

Szakértők szerint tovább emelkedhet a Magyarországra érkező orosz gáz ára.

Korábban a témában:

A jelek szerint az idei első negyedévben rekordot ér el az importgáz ára Magyarországon, és az olajár alakulásától függően akár hosszabb távon is csúcson maradhat − írja a a Napi Gazdaság. A lapnak Pletser Tamás, az ING elemzője. ezt azzal magyarázta, hogy a Gazprom kilenc hónapos késleltetéssel köti az olajtermékekhez az árat, márpedig a Brent irányadó határidős piaci jegyzése tavaly áprilisban 125 dollár felett tetőzött.

Hasonlóan vélekedett Drucker György, az Energiainfo.hu vezető elemzője. Szerinte a Gazprom − akár a közeljövőben is − minden bizonnyal enyhíti az árképletet (azaz növeli a spot-indexálás arányát), de az olajindexálás miatt nőni fog a nyugat-európai ár, hiszen minden jel az olajár emelkedésére utal. Drucker szerint emellett a forintárfolyam kilátásai sem adnak okot optimizmusra.

A magyar gazdaság számára a földgáz bekerülési költségét döntően a hosszú távú orosz szerződésekből levezetett árak határozzák meg. Lengyelország, illetve Németország esetében már engedett a Gazprom, Magyarországgal kapcsolatban azonban ez még kérdéses − tette hozzá Pletser Tamás. Drucker György szerint az orosz szerződés hasznos és nem kiváltható, a feltételek javításával (futamidő csökkentése, indikatív mennyiségektől eltérés sávjainak bővítése, olajindexálás enyhítése) pedig mindkét fél számára előnyös és biztonságos lehet a rendszer.

A Gazprom Magyarországgal, illetve a nagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt.-vel kötött szerződése 2015-ben jár le. Részletek az egyeztetésekről nem ismertek, azonban a Gazprom az azonnali tőzsdei jegyzést jócskán meghaladó, körülbelül 500 dolláros 1000 köbméterenkénti árat érvényesített decemberben. Az újratárgyalással ugyanakkor ajánlatos sietni, mivel a 2015 utáni szerződéssel kapcsolatos magyar pozíciókat jelentősen rontaná egy utolsó pillanatban megszülető megállapodás. Szakértők szerint a napi magyarországi gázellátás szempontjából feleslegesnek tűnik az egyéb − tervezett − földgázvezetékek megépítése. A terveknek ugyanakkor stratégiai jelentőséget ad a tény − azon túl, hogy régiós elosztó központtá válhat Magyarország −, hogy ezzel komoly „zsarolási potenciálra” tehet szert a magyar tárgyaló fél – emlékeztet a Napi Gazdaság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.