Gazdaság

A söralátét-bevallás x-faktora veszélyes

Idén lehet először söralátétnyi nyomtatványon adót bevallani. Csak három sort kell kitölteni, de...

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján már elérhető az egyoldalas adónyilatkozat, amelyen a név és cím mellett csak a jövedelmet, az adóalapot és a fizetendő jövedelemadót kell beírni – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint egyszerű, mégis lehet hibázni.

Akkor, ha a nyomtatványon szereplő bizonytalan adójogi helyzet mezőbe is beleikszel. A bizonytalan adójogi helyzet új elem az adórendszerben, leegyszerűsítve akkor élhet vele a magánszemély vagy cég, ha nem biztos abban, hogy jól értelmezte a jogszabályt. (Ha ezt jelzi, és valóban tévedett, akkor csak az adókülönbözetet kell megfizetnie, bírságot nem.)

A söralátéten bevallóknál nem is állhatna elő olyan helyzet, amikor ez indokolt lenne, ráadásul a hatóság egy ilyen bejelentésre automatikusan vizsgálatot indít, s ha kiderül, hogy csak megszokásból húzott ikszet az adózó a rubrikába, ennek is meg kell fizetnie az árát − az adóhatóságot ugyanis lényegében félretájékoztatta, hiszen valójában semmilyen bizonytalan adózási helyzet nem áll fenn – írja a lap.

A bizonytalan adójogi helyzet bejelentését technikailag nem lehetett kihagyni a söralátétről sem − tájékoztatta a NAV a Napi Gazdaságot, amely szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban alkalmazni is kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik