Gazdaság

Így vezetné ki Oszkó az adókedvezményt

oszko-peter(1024x768).png (oszkó péter, )
oszko-peter(1024x768).png (oszkó péter, )

Oszkó Péter is kivezetné az alacsony és közepes keresetűek adókedvezményét, mint azt az Orbán-kormány teszi, de lassabban.

Kapcsolódó cikkek

A minimálbér és garantált bérminimum jelentős megemelése, s ennek foglalkoztatást csökkentő hatása miatt is bírálta az Orbán-kormányt Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány sajtórendezvényén kedden. A jelentős minimálbéremelésre azonban éppen azért van szükség, mert a kormány eltörli az adójóváírást – s ennek megszüntetését korábban Oszkó Péter is támogatta, mint a Reformszövetség adó munkacsoportjának vezetője.

Az adójóváírás nem egy adórendszerben lévő apró nüansz, hanem az alacsony és közepes keresetűeket tömegesen érintő adókedvezmény – amint azt a nettó bérének csökkenésékor vélhetően már sok adózó megtanulta.

A volt pénzügyminiszter lapunknak azt mondta: az adójóváírás fokozatos kivezetésének a híve, amely a reálbér növekedésének arányában történik.

A Reformszövetség adózási javaslatairól szóló anyagában (amely Oszkó Péter, az adó munkacsoport vezetőjének irányításával készült) az olvasható: „2010-ben sor kerülhet a magánszemélyek különadójának megszüntetésére, a sávhatár pedig a későbbi években, 2011-re lenne akár 15 millió forintra is kitolható, mely időpontban a jelenlegi, sok esetben nem vagy nem kizárólag rászorultakat preferáló és részbeni jövedelemeltitkolásra ösztönző adójóváírás is fokozatosan kivezethető lenne.” A javaslat végén a „Konkrét javaslatok összefoglalása és költségvetési hatásuk” című mellékletben a 2011 évre szóló javaslatok egyike az adójóváírás eltörlése.

Oszkó Péter szerint – mint később kérdésünkre telefonon elmondta – a szöveg az adójóváírás fokozatos kivezetéséről szól, a melléklet pedig csak egy számolási példa. Oszkó Péter hozzátette: ebben a témában korábban viták voltak, s több helyen elmondta: a reálbérek növekedésének arányában vezetné ki az adójóváírást.


Oszkó Péter belsőleg értékelne le. Fotó: Neményi Márton

Oszkó a rendezvényen beszélt arról is, hogy a versenyképességet nem lehet a forint leértékelésével elősegíteni, ehelyett belső leértekelésre van szükség. A belső leértekelés alatt Oszkó Péter elsősorban a munkaerő költségének csökkentését érti – derült ki a volt pénzügyminiszter lapunk kérdésére adott válaszából. Oszkó utalt arra, hogy a Bajnai-kormány csökkentette a járulékokat, így a munkaerő költségét (ennek hatékonyságáról korábbi cikkünket itt olvashatja), az Orbán-kormány viszont növeli a munka árát az alacsonyabb bérszinteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik