Gazdaság

Csaba László: Nincs kés a torkunkon

A közgazdász szerint nem vagyunk olyan helyzetben, mint 2008-ban, de nekimentünk a falnak azzal, hogy ennyire megdrágult az ország finanszírozása.


“Nincs itt az ideje a stadionépítésnek” (Fotó: MTI)

Nincs a torkunkon a kés, de azért meg kellene egyezni az IMF-fel, mert minél előbb egyezünk meg, annál hamarabb nyugodnak meg a piacok – jelentette ki Csaba László közgazdász az m1 Ma reggel című műsorában. A szakember azt mondta: nekimentünk a falnak azzal, hogy ilyen drágává vált a finanszírozásunk.

Csaba László elismerte ugyanakkor, hogy nem vagyunk olyan helyzetben, mint 2008-ban vagy 1995-ben voltunk, akkor ugyanis nem volt választás, nagyjából két nap állt rendelkezésre arra, hogy megegyezzünk. Mint fogalmazott: most nincs fel a kezekkel.

Úgy vélte: készíteni kellene egy borúlátó, egy közepes és egy derűlátó gazdasági tervet, ezekben meg kellene mondani, hogy 2013-ban, amikor már nem lesznek egyszeri költségvetési tételek, hogyan lehet az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tartani. Ez nagyjából az alaptörvényből és a konvergenciaprogramból következik. Ha ezeket a vállalásokat kellő intézkedésekkel alá tudjuk támasztani, efelett nem kell tenni semmit – érvelt Csaba László.

Arra a kérdésre, lát-e hajlandóságot minderre a kormány részéről, azt válaszolta: határozottan igen, szerinte az elmúlt hét eseményei ráébresztették a kormányt arra, hogy a kettős beszéd nem vezet eredményre.

Hangsúlyozta: a valutaalapnak nincs olyan célja, hogy Magyarországon konkrétan valamit elérjen, az Európai Bizottságnak pedig a kérdések egy részében – példaként említette a bírósági kérdéseket – nincs hatásköre, csak az Európai Parlamentnek. Utóbbi azonban egy másik szervezet, amellyel most nem tárgyalunk – szögezte le.

Arra a kérdésre, reálisnak- tartja-e a Magyar Nemzet azon becslését, miszerint 600 milliárd forintba kerülne, ha meg akarnánk felelni az IMF-nek, azt mondta: az idei évben a válságadók kivezetését senki nem várja, hiszen akkor összedőlne a költségvetés. A jövő évről van szó, amikor szerinte a kiadási oldal visszafogásával legalább a fele megteremthető ennek az összegnek. Kiemelte: nem látja elérkezettnek a stadionépítések évét, ahogy az újabb biztonsági szolgálatok létrehozásának, atomerőművek építésének évadját sem.

Az összeg másik fele pedig összejöhet abból a kamat- és hozammérséklődésből, melyet a megállapodás automatikusan biztosít számunkra. Nem kell a miniszterelnöknek tigrisbukfenceket bemutatni ehhez – érvelt Csaba László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik