Gazdaság

Mi lesz veled, szegény Malév?

Nem döntött a tőkrendezésről a társaság közgyűlése. Tavaly is zabálta a cég az állami milliárdokat.

A tőkerendezésről szóló napirend előtt felfüggesztették a Malév pénteki rendkívüli közgyűlését. Január 27-re újabb tanácskozást hívták össze, ahol talán már döntenek a kérdésben.

A 2010. évet 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével zárta a cég, ezért a nemzeti vagyonkezelő két lépcsőben tőkét emelt a társaságban, áprilisban 4,5 milliárd, augusztusban 18,5 milliárd forint erejéig. Emellett tulajdonosi kölcsönt is kapott a Malév, legutóbb a december 29-i kormányhatározat szerint ötmilliárd forintot, előzőleg pedig novemberben 4,2 milliárd forintot.


Nézz, nézz az ég felé
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A cég igazgatóságának elnöke, Berényi János december 22-én azt közölte: “Az elmúlt  hónapokban a kimagasló kereskedelmi teljesítmények révén elért  pozitív üzemi működés további zavartalan folytatását nem  befolyásolja a légitársaság tőkehelyzetének rendezési folyamata.”

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium december elején kiadott közleménye szerint a kormány és a szaktárca egyértelműen  elkötelezett a nemzeti légitársaság fenntartásában, s a továbbiakban is minden szükséges intézkedést megtesz a Malév folyamatos és biztonságos működtetése érdekében. Az idei, a 2012. évi költségvetési törvényben egyébként a Malévról nevesítve nem esik szó.

Nem kellett a kínaiaknak

December elején vált nyilvánvalóvá, hogy nem kerül kínai kézbe a cég. A Magyar Hírlap akkori írása szerint a Hainan légitársaság elállt vételi szándékától. A szaktárca vezetője december elején arról beszélt, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak több európai légi céggel a Malév privatizálásáról, de ezekről nem árult el részleteket.

A Hir24 korábbi összeállítása részletesen foglalkozott a Malévnak juttatott, több tízmilliárd forintos költségvetési támogatással, illetve azzal, mi minden történt a vállalat életében a rendszerváltozás óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik