Gazdaság

100 ezer végtörlesztő, kétszer ennyi szándéknyilatkozat

Megtakarításaikat használták fel a devizahitelesek, mindössze 17 ezren kértek banki kölcsönt.

Tavaly szeptember 29. és december 31. között 94 337 devizahitel fix árfolyamú végtörlesztése történt meg. Ezek 97 százaléka svájcifrank-alapú, az euró- és a japánjen-alapú kölcsönök száma mindössze 1, illetve 2 ezerre rúgott – derül ki a PSZÁF friss összesítéséből.

A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 468,0 milliárd forintot kellett kifizetni. A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a pénzügyi intézmények vesztesége.

Az év végéig jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentő ügyfelek aránya: e szerződések száma mintegy kétszerese a már végtörlesztettekének. 2011-ben a végtörlesztésekhez szükséges forrás döntő részét, több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő.

A hitelintézetek tavaly december végéig 16 865 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, amelyek együttes összege megközelítette a 88,5 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik