Gazdaság

Új csúcsokon a forint és a csődkockázat

Történelmi csúcsra gyengült a forint, s ugyancsak történelmi csúcsra jutott a magyar csődkockázat.

A 320 forintot is elérte az euró forintárfolyama szerda délelőtt, a magyar csődkockázat is történelmi csúcson, 678 ponton van – mondta az FN24-nek Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője. Mindkettő történelmi csúcsot jelent – tette hozzá.

Az elemző szerint rendkívüli kamatemelés nem valószínű, de az elképzelhető, hogy a jegybank beavatkozik majd a forintpiacon, s a legközelebb esedékes kamatdöntésnél 50 bázisponttal emel a kamaton.

A forint a 317-es szintet átlépve egy technikai határon jutott túl, a következő ellenállás 320-as, illetve 323-as szintnél lehetséges – mondta az elemző. A forint rövid távon valószínűleg tovább gyengül, s új csúcsok jöhetnek. A forintpiac megnyugvása jó hír, valamiféle pozitív kormányzati üzenet nélkül az elkövetkező néhány napban nehezen elképzelhető – fűzte hozzá az elemző.

A gyenge forint és a magas csődkockázat mögött nyilvánvalóan a befektetők azon egyre növekvő aggodalma áll, hogy végül nem sikerül Magyarországnak tető alá hoznia a megállapodásást az IMF-fel, s az ország finanszírozása veszélybe kerülhet.

Kuti Ákos, az Eqilor elemzője óvatosságra intett a csődkockázat (CDS felár) értékelésével kapcsolatban, mivel a a CDS piac nem átlátható, s a mutató nem jelzi előre a folyamatokat. A BUX is esett szerda délelőtt, 11 órakor 2 százalékos mínuszban volt. Az OTP ennél csaknem kétszer nagyobbat zuhant. Drámai szakadás, pánik egyelőre nincs a magyar részvények piacán. Kuti Ákos szerint fönnmaradhat az eladói nyomás, amíg nincsenek pozitív hírek az IMF-megállapodással kapcsolatban, s a pánik lehetősége sem zárható ki a későbbi kereskedésben. Amikor viszont biztossá válik a megállapodás, akkor komoly erősödés jöhet a részvénypiacon – ennek mértéke az aktuális nemzetközi hangulattól függ majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik