Gazdaság

Fordulat jön a magánnyugdíj-sztoriban?

Mégis jár a reálhozam az újonnan visszalépőknek – egy az utóbbi napok fordulataiból, ám szerdán is meglepetés jöhet.

Szerdán vizsgálja az Alkotmánybíróság a magánnyugdíjpénztárak szabályozásának esetleges alkotmányellenességét.

A magánnyugdíj-pénztári tagok már valószínűleg semmin sem lepődnek meg.  Péntek este fogadták el azt a módosító javaslatot, amely lehetővé teszi  az állami rendszerbe visszatérőknek, hogy fölvegyék a reálhozamot  – korábban erről nem volt szó.  Jelen, s különösen a jövő év első felében várható piaci körülmények között persze korántsem biztos, hogy a kockázatosabb portfoliókban lévők különösebben  nagy bulit csaphatnak majd a kézhez kapott reálhozamból, ha esetleg az állami rendszerbe történő visszatérés mellett döntenek.

Nem mi mondtuk
Senkinek az élete, szabadsága és tulajdona nincs biztonságban, amíg a parlament ülésezik – Mark Twain.

A magánpénztári tagoknak fontolóra kell venniük azt is, hogy csak akkor számíthatnak az állami nyugdíj 100 százalékára, ha visszatérnek a TB rendszerébe – ez is világosan kiderül az elfogadott módosítóból. Attól viszont nem kell tartaniuk, hoyg teljesen kiesnek az állami nyugdíjrendszerből az elfogadott, új jogszabály szerint – bár korábban éppen ezzel a fenyegetéssel tereltek be tömegeket az állami rendszerbe.

Sietniük a magánpénztári tagoknak túlzottan nem kell a döntéssel, a határidő 2012 március 31. – addig kiderülhet még egy s más. Különösképpen az, hogyan dönt az Alkotmánybíróság a magánnyugdípénztárakkal kapcsolatos szabályozás átalakításáról.

Ha esetleg a szabályozás egyes elemeit alkotmányellenesnek tekinti a testület, a  kormány újra jogalkotásra kényszerülhet a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban, aminek a következményei nehezen megjósolhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik