Gazdaság

Bolondot csinált belőlünk a kormány

Aki azért lépett vissza az állami rendszerbe, hogy ne veszítse el az állami nyugdíját, most nagyokat nézhet. Az is benne van az állami nyugdíjrendszerben, aki nincs benne.

Hatályon kívül helyezik azt a szabályt, amely szerint aki korábban pénztártag maradt, az a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből kilépett, ezért 2012 januárjától elért keresetei, jövedelmei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába – derül ki a Matolcsy György által jegyzett módosító javaslatból. A 10% egyéni járulékfizetés a továbbiakban nyugdíjjogosultságot keletkeztet – olvasható a javaslatban.

Tehát aki azért lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe, mert nem akarta elveszíteni az állami nyugdíját, azt tapasztalhatja, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagokat ez a veszély már mégsem fenyegeti. Tehát a szabályozásnak azon része,  ami a legerősebben tolta a magánpénztári tagokat a visszalépés felé, már nem él.

A magán-nyugdíjpénztári tagok viszont azzal néznek szembe, hogy nem gyarapíthatják már a magánpénztári vagyonukat az egyéni járulékukkal, s az állami nyugdíjrendszerhez tartoznak – akkor is, ha nem lépnek vissza az állami rendszerbe.  Ennek ellenére akár vissza is léphetnek, a nyugdíjkiegészítésüket ily módon visszakaphatják, vagy jóváírják az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlájukon (ami még nem is létezik, csak beszélnek róla).  Az összegyűlt vagyonuk pedig természetesen átkerül az államhoz.

Nem világos a módosítóból, miért is érné meg a magán-nyugdíjpénztári tagoknak a visszalépés, vélhetően az egyéni nyugdíjszámlán történő jóváírással kecsegtetik majd a tagokat. Kérdés, mennyire hiszik el a tagok, hogy a szabályozás, amely alapján döntést kell hozniuk, nem változik meg akár néhány hét múlva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik