Gazdaság

Elszállt a palackos gáz ára

A palackos gáz ára rekordmagasságba szökött egy év alatt, ám még mindig elmaradt a világpiaci ár emelkedésétől.

A Prímagáz Zrt. adatai szerint egy év alatt mintegy 10-15 százalékkal rekordmagasságba nőtt a pb-gáz ára, de az emelkedés elmarad a nagykereskedelmi árakétól, hiszen a világpiaci ár két év alatt 25 százalékkal lett magasabb – írja a Napi Gazdaság. A Total Hungaria Kft. adatai szerint a pb-gáz ára január eleje óta 4,1 százalékkal emelkedett, míg a Flaga Gáz Kft. ügyvezetője 9 százalék alatti árnövekedésről számolt be a lapnak.

A pb-gáz szabadáras termék, így az egyes forgalmazóknál jelentős árkülönbségek lehetnek. Egy 11,5 kilós palack ára jellemzően 4800 és 5400 forint között mozog.

A cégek tapasztalatai szerint a pb-gáz iránti kereslet az idén nem változott, nőttek viszont 16 százalékkal az autógáz-eladások, egyértelműen a hagyományos üzemanyagok árának rekordmagasságba emelkedése miatt.

A Prímagáz becslése szerint a teljes hazai piac évi mintegy 175 ezer tonnás értékesítése mellett a feketekereskedelem további 5-8 százalékot jelenthet, részaránya érezhetően nőtt. A szabályos forgalmazás a Total szerint 2009-hez képest 15-20 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik