Gazdaság

Óvatosan a kölcsönökkel, drágulhatnak!

Sietősen emelték a hitelkamatokat az elmúlt napokban a pénzintézetek, a betéti kamatok sokkal lomhábban követik a változást.

A legutóbbi jegybanki kamatemelés óta egyre sűrűbbek a piacon a 8 százalék fölötti éves kamattal kecsegtető ajánlatok.
A hitelintézetek egy része azokra az ügyfelekre összpontosít, akik folyamatosan turnéztatják a pénzüket a különböző bankok között mind magasabb kamatra vadászva, ezek a piaci szereplők az új lekötésekre kínálnak kiemelkedő kamatot – számol be a Világgazdaság.

A lap szerint vannak azonban szép számmal olyan hitelintézetek is, amelyek hosszabb távra igyekeznek magukhoz kötni a klienseket, és a jövedelem átutalásához, aktív bankszámla-használathoz, vagy pedig hosszabb távú lekötéshez adják a magasabb kamatot. A túlságosan hosszú távú lekötéseket azonban érdemes lehet most óvatosan kezelni, a szakértők alapkamat-emelést várnak, ami a betétkamatokra is hathat.

Drágulhatnak a kölcsönök

A szakértők szerint hamarosan ismét feljebb kúsznak a thm-ek, mivel a bankok valószínűleg drágítással reagálnak majd a jövő évi változásokra. Januártól a bankok csak referenciakamathoz kötött kölcsönöket forgalmazhatnak. Eszerint meg kell állapítaniuk egy tőlük független kamatot, ami hazánkban valószínűleg a három vagy a hat hónapos budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a BUBOR lesz. – írja a Magyar Nemzet.

A vonatkozó törvény szerint május végéig mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy külön költségek nélkül referenciakamathoz kötöttre váltsa a már meglévő hitelét. Az árak alakulása azon múlhat, hogy megindul-e az ügyfelekért folytatott verseny.

Ha ez elmarad vagy nagyon enyhe lesz, könnyen előfordulhat, hogy az adósok olyan ajánlatokkal találják majd szemben magukat, amelyekért nem érdemes lemondaniuk a régi hitelükről.

Hol, mennyi?

Mint beszámoltunk róla, december 1-jén például az Axa Bank 2 százalékponttal növelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatait, a CIB Bank a hónap eleje óta nem kínálja az 1 éves kamatperiódusú, 10,55 százalékos kamatozású konstrukcióját, az OTP Bank december 1-jétől új referenciakamatokat alkalmaz a lakáscélú és szabad felhasználású hiteleknél: a forinthitelek kamata nőtt, az euróhiteleké csökkent. A Raiffeisen Bank december 2-ától az Újrakezdés hitel kivételével minden kölcsönénél 1 százalék hitelbírálati díjat vezetett be, emellett kamatot is emelt a legtöbb hitelénél, 0,75-0,85 százalék közötti mértékben. Az Ersténél december 7-én drágultak a hitelek, itt 1-2 százalékkal nőtt a kamat, a kölcsön típusától függően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik