Gazdaság

Vietnami lehet az új mobilszolgáltatónk

Pénteken derült ki, mely cégek pályáznak a 900 Mhz-es mobilfrekvencia-sávra. A kiírás első körben egy új piaci szereplő színre lépésének kedvez. A pályázók közt feltűntek egészen meglepő szereplők is.

Lezárul a mobiltelefon-szolgáltatóknak kiírt frekvenciapályázat első szakasza. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához a megadott határidőig hat jelentkezés érkezett. Pénteken kiderült, mely cégek pályáznak a 900 Mhz-es mobilfrekvencia-sávra.

Új logo a láthatáron

A Magyar Telekom már csütörtökön hivatalosan is bejelentette részvételét. Nem okozott meglepetést a Vodafone és a Telenor sem a jelentkezéssel. Az elmúlt napok hírei igaznak bizonyultak, és indult a Magyar Posta Zrt. Ugyancsak jelentkezetett az RCS&RDS S.A., bukaresti székhelyű cég, ismertebb nevén a Digi tévés és internetes szolgáltató. De a pályázók közt van a Viettel Group is, amely egy vietnami cég, az országa egyik vezető szolgáltatója. A tulajdonosa az állam, azon belül is a védelmi minisztérium. A távol-keleti cég Laoszban, Kambodzsában, Haitin, Mozambikban és Peruban is jelen van hazáján kívül. Összesen 63 millió ügyfele van, és 5 milliárd dolláros árbevétele. A cégnek hozzánk közelebbi területen is van érdekeltsége, Ukrajánában 600 millió dollárt költ el az ottani szélessávú internetszogáltatások kialakítására.

A Viettel bemutatkozó filmje angolul:

Új szereplő piacra lépését preferálja már a tenderkiírásban az állam. Az első körben eleve csak olyan szereplő pályázhat, amely jelenleg nincs a hazai piacon. Csak egy esetleges eredménytelen első kört követően szállhatnak be ők is.

A 900 megahertzes frekvenciasávban GSM-, IMT/UMTS-, WiMAX- vagy LTE-rendszerű rádió-távközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságot lehet szerezni. A frekvenciablokkra 15 évre szóló kizárólagos jogosultságot kapnak a nyertesek, ugyanakkor három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát, és beruházási kötelezettségeik is vannak.

Az 5 megahertz szélességű “A” – egybefüggő – frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint. Az 1 megahertz szélességű “B” frekvenciablokkokat egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű “C” frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró.

Ha az “A” frekvenciablokkot új piaci szereplő nyeri el, akkor fix összegért 3 darab 1800 és 3 darab 2100 megahertzes frekvenciablokk opciós vételére is jogosult. Ha nem lép új szereplő a piacra, akkor az “A” blokk 5 megahertznyi egybefüggő blokkjára a piacon jelen lévő szolgáltatók pályázhatnak, de a 900 megahertzes frekvenciasávban egy résztvevő legfeljebb összesen 7,8 megahertzes sávszélességű duplex frekvenciatartomány jogosultságát szerezheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik