Gazdaság

Súlyos a helyzet, “szétrobban az euró” , felbomlik az EU

Súlyos a helyzet, fennáll a veszélye annak, hogy "szétrobban" az euró és felbomlik az Európai Unió - jelentette ki Jean Leonetti, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere.

Ez, ha megtörténne, “nemcsak az EU, Franciaország, hanem az egész világ számára katasztrofális lenne”. Ha lehetséges, akkor az eurózóna adósságválságának megoldásáról szóló vitát “a 27-ek” (az összes EU-tagállam) között kell lefolytatni. Azonban Franciaország és Németország nem zárkózik el attól, hogy csak az eurózóna 17 tagja kössön megállapodást, ha a zónán kívüli országok – mint Nagy-Britannia vagy Svédország – nem akarnak részt venni benne – tette hozzá a miniszter, aki a Canal Plus televíziónak adott nyilatkozatot az uniós tagállamok csütörtökön kezdődő kétnapos csúcsértekezlete előtt.

Leonetti bírálta a hitelminősítő intézeteket. “Egy kicsit bosszantó (amit csinálnak). Korábban csak gazdasági és pénzügyi normák alapján ítéltek, most politikaiak alapján. Nem a hitelminősítők dolga a politika, hanem a népeké és képviselőiké” – szögezte le.

Az Európai Unió lehetséges legjobb, “AAA” hosszú távú osztályzatát is negatív kihatású – vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló – felülvizsgálat alá vette szerdán a Standard & Poor’s, miután a hét elején hasonló megfigyelést jelentett be az euróövezet 15 tagállamára, köztük az összes “AAA” adósosztályzatú valutauniós tagországra, valamint az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) “AAA” osztályzatára is.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerda éjjel Londonban közölte: az EU egészére most bejelentett negatív felülvizsgálat azokat az aggályokat jelzi, amelyeket a cég az euróövezet mélyülő politikai, pénzügyi és monetáris problémáiból a valutauniós szuverén adósok, és így az EU jövőbeni adósságszolgálati kapacitására háruló hatásokkal kapcsolatban táplál.

A Standard & Poor’s a döntéshez fűzött indoklásában kimutatta, hogy az EU teljes idei költségvetési bevételének 62 százalékát az euróövezeti tagországok adják, és az uniós bevételek valamivel több mint 49 százaléka az “AAA” besorolású EU-gazdaságoktól ered.

A hitelminősítők többszöri figyelmeztetése és a uniós tagországok közötti megosztottság okozta feszült légkörben tanácskoznak csütörtök estétől két napon át kötetlen formában az EU állam- és kormányfői. De előtte még az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó állam- és kormányfők – köztük Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök – találkoznak az EPP Marseille-ben megrendezett 20. kongresszusának záró napján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik