Gazdaság

Az unalom lenne a gyógyír a magyar gazdaság számára

Kiszámíthatóság, jogállamiság, átláthatóság - Csaba László közgazdász szerint ez a siker receptje.

Olyan középtávú átalakításról kellene gondolkodni, amely növeli a gazdaság teljesítményét, s emellett alapvető a kiszámíthatóság, a jogállamiság, az átláthatóság – nyilatkozta Csaba László közgazdász professzor a Népszabadság hétfői számában.

Lengyelországot és Csehországot hozza fel példaként az akadémikus, ahol stabilizálták a gazdaságot, privatizáltak, de elkerültek sok mindent. Óvakodtak a nagy kilengésektől. Rengeteg vita közben unalmas politika folyt.

“Ilyen unalmasnak kellene lennünk, ahol nem történik semmi meglepő, ezért mennek előre a dolgok. Mondjuk például nálunk is 2003 és 2007 között beragadt az euró árfolyama a 250 forintos szinten, ki sem lehetett mozdítani. Szlovákia is sokkal előrébb tart, mint húsz évvel ezelőtt. Ez az én vágyam, hogy kiszámíthatóan, nem folyamatosan ugrándozva, nem nagyon kilengve, verbális visszafogottsággal működjön az ország “- fogalmazott az interjúban Csaba László.

A Közép-Európai Egyetemen (CEU) és a Budapesti Corvinus Egyetemen oktató professzor beszélt a 11 közgazdász nemrég lezajlott találkozójáról a kormányfővel. Elmondta, egyetértés volt abban, hogy a kormányzat és a piac – ezen belül a pénzintézetek – közti párbeszédre kell törekedni, és tartós, a már szűkülő hitelezést ellentételező, a növekedést segítő és a visszaesést gátló lépésekre van szükség. A bankszektor állapota és hitelezési hajlandósága is gyenge. Egyetértés volt abban, hogy 2012-re és a későbbi évekre is az egyszeri intézkedéseket kiváltó, tartós megoldásokat kell kimunkálni. Ennek részeként szükség van az IMF és az EU szakértelmére is, nemcsak a pénzére, valamint e szervezetekkel a higgadt, korrekt és kiszámítható, megegyezéses viszony mielőbbi helyreállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik