Gazdaság

Leminősítés: a Fitch is megvárja az IMF-tárgyalás kimenetelét

A magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások kimenetelétől teszi függővé a Fitch a magyar államadósság minősítésének esetleges változtatását.

Nem valószínű, hogy a Fitch Ratings változtatna Magyarország adósbesorolásán az előtt, hogy a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások kimeneteléről információ állna rendelkezésre – mondta el a hitelminősítő elemzője, Matteo Napolitano a Reutersnek adott interjújában ma. A leminősítés elkerüléséhez szükséges IMF-mentőhálónak ugyanakkor elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy képes legyen helyettesíteni a piaci keresletet abban az esetben, ha bármilyen ok miatt Magyarország nem jutna forráshoz a nemzetközi kötvénypiacokról – nyilatkozta a szakember.

A Fitch november elején – a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül utolsóként – módosította az addigi stabilról negatívra (BBB-) a magyar állam hosszú lejáratú devizaadósságára érvényes besorolást, amely a befektetésre ajánlott kategória legalsó foka. Ezt követően a Standard & Poor’s hitelminősítőnél kerültünk negatív figyelőlistára, de az S&P – miután a magyar kormány jelezte, hogy felveszi a kapcsolatot az IMF-fel – közölte, hogy a minősítés esetleges változtatásával vár, amig a Nemzetközi Valutaalappal elindulnak a tárgyalások.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s azonban nem volt türelmes – minden előzetes figyelmeztetés nélkül – november végén már Ba1, azaz befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába sorolta Magyarországot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik