Gazdaság

A külföldi tőke Magyarország egyetlen reménye

Befektetők nélkül nem megy, mondja a bécsi börze elnök-vezérigazgatója, és az osztrák példát ajánlja Budapest figyelmébe.

Magyarországnak nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie, hogy vonzó legyen a külföldi tőke számára – jelentette ki a Wiener Börse és a CEE Stock Exchange Group elnök-vezérigazgatója kedden, egy fővárosi konferencián.

Heinrich Schaller hozzátette: Ausztria kilencvenes évektől kezdődő sikerének éppen az volt az egyik kulcsa, hogy ésszerű, stratégiai szempontok mentén vezérelt részleges privatizációt hajtott végre, így be tudta hozni a nemzetközi vállalatokat az országba.

Az osztrák tőzsdeelnök szerint nem teljesen érthető a Standard & Poor’s hétfő esti lépése, amellyel a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el és megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam szuverén adósbesorolását.

Ugyanakkor úgy látja, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a politikai döntéshozók ráébredjenek, intenzívebb gazdaságpolitikát kell folytatniuk, és azonnali megoldást kell találniuk az adósságválságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik