Gazdaság

Felmondják a kollektív szerződést a BKV-nál

A városvezetés nem akar elvenni minden juttatást, reális egyezség a cél.

A BKV és a szakszervezetek jelenleg érvényes kollektív szerződésének felmondását javasolja a főváros a fuvarozócég vezetésének. A Fővárosi Közgyűlés szerdán fogadta el az erről szóló előterjesztést. Az ágazatért felelő főpolgármester-helyettes a társaság nehéz gazdasági helyzetével magyarázta a lépést.

A vállalat kimutatásai szerint a Munka törvénykönyvében foglaltakhoz képest a kollektív szerződésben biztosított juttatások 7 milliárdos többletköltséget jelentenek. György István hangsúlyozta: nem akarnak minden juttatást elvenni, de minél hamarabb újra szeretnék tárgyalni és reális alapokra szeretnék helyezni a megállapodást.

Tarlós István főpolgármester még a héten találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd fogadja a szakszervezetek képviselőit. A közgyűlés döntése után ült össze a BKV igazgatósága, amely a Távirati Iroda információi szerint egyhangúlag rábólintott a kollektív szerződés február 29-i hatállyal esedékes felbontására.

A Népszava a napokban arról írt, hogy fizetésük mintegy ötödét elveszíthetik a BKV dolgozói, ha a kollektív szerződést a menedzsment szándékai szerint módosítják. Nagyjából 37 ezer forintról van szó alkalmazottanként. A rendszer átalakításával összesen 5 milliárd forintot takarítana meg a társaság a mintegy 12,2 ezer munkavállalóján.

A BKV-sok, illetve érdekképviseleteik az elmúlt években sok olyan juttatást harcoltak ki, amelyek többet nyújtanak a Munka törvénykönyvében rögzítetteknél. Ezek beépültek a dolgozók javadalmába, így ez nem prémium, hanem a mindenkori bérmegállapodás része. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti elnöke, Gulyás Attila szerint ha ez megtörténik, akkor január második felében sztrájk lehet a BKV-nál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik